YÜZ YÜZE - CENGİZ AYTMATOV
2025 31. kitabı
Cengiz Aytmatov'un vazgeçilmez teması savaş... Yüz Yüze, savaşın etkilerini, geride kalanların mücadelesini bir karı koca üzerinden anlatıyor bizlere. Seyde ve İsmail henüz yeni evlenmişken savaş patlak verir ve erkekler cepheye gider. İsmail ölüm korkusuna yenik düşerek kaçar gelir köyüne. Geceleri evinde, gündüzleri ise mağarada gizlenerek geçirir günlerini. Savaş öylesine şiddetlenir ve şartlar öylesine kötüye gidiyordur ki İsmail kendinden başka kimseyi düşünmeyen bencil bir insana dönüşür. Okurken kızdığım çok davranışı oldu. Seyde ise tam aksine çocuklarına sahip çıkan, kocasını çok seven ve ne pahasına olursa olsun koruyan fedakâr & güçlü bir kadındır. Tabii ki İsmail'in korkunç yanıyla "yüz yüze" gelene kadar. Cengiz Aytmatov'u okurken sanki bir coğrafyanın farklı mahallelerinde, benzer acıları yaşayan insanların hayatlarına ortak oluyor gibi hissediyorum kendimi. Sanki az ötede "Toprak Ana"ya derdini açan Tolgonay'ı, az daha ileride babasının geleceği "Beyaz Gemi"yi bekleyen isimsiz küçük çocuğu, cepheden gelecek "Turnalardan" haber bekleyen Sultanmurat'ı, cepheye kocasına erzak taşıyan "Cemile"yi ve daha nicesini tanıyorum. Cengiz Aytmatov'un bir derdi var tüm dünyaya duyurmak istediği, beni her seferinde daha fazla etkileyen... Ben çok severek okudum bu kısa ama etkisi uzun sürecek kitabı. Herkese tavsiye ediyorum.
Yüz YüzeCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 20215,6bin okunma