2025 338. kitabı
1968 doğumlu Norveçli bir yazar Karl Ove Knausgård tarafından “ Yazma İstemi”nin temelinde neyin yattığı(Yazmanın psikolojik temelleri) üzerine yazılmış güzel bir deneme kitabı. Knausgård daha çok tüm edebi çevrelerde önemli görülen ve yaklaşık 30 dile çevirilerek dünyanın en sıradışı edebiyat eserlerinden kabul edilen 6 ciltlik Otobiyografik romanı KAVGAM İle tanınır. Düşünüre göre yazmak, “Bir şeyin erişilebilir olmasını, ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ortaya çıkanlar, insan ruhunda ve dünyada değinilmeyen pek bir yer kalmadığına göre zaten bilinen şeyler olabilir, fakat kendilerini savunmadan, bir tür güven duyarak ortaya çıkmak zorundadırlar. Tıpkı bahçedeki kirpiler gibi: İki kirpi var ve onları kendi başlarına oldukları biçimde görmek istiyorsam sandalyede kımıldamadan oturarak alaca karanlığı beklemek zorundayım, akşamları saklanma yerlerinden çıkıyorlar ve kımıldamazsam yanıma kadar geliyorlar. Onlar beni görmüyor, ben onları görüyorum. Bunun tersi de olabiliyor, bahçenin karanlığında yürürken farkında olmadan birine çarpıyorum, top biçimini alan hayvan taşların üzerinde yuvarlanıyor. İlk yöntem, kımıldamadan oturup onların gelmesini ve görünür olmasını beklemek romana özgü düşünce biçimidir; öteki, yani karanlıkta birine çarpmak ise şiirlerin veya öykülerin mantığıdır. İki durum da istemsiz gerçekleşir.” Yani yazma ediminin temelinde isteksizliği görüyor yazar. Bir aktarma zorunluluğundan bahsediyor. Yazmanın temelinde anlatılanları kendisi için bir yük olmaktan çıkarmak ve onu başkalarına da aktararak kendindeki duygudurumunu aktararak rahatlamaktır. Neden yazarız, sorusuna doyurucu bir cevap atayanlar için güzel bir kitap.
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202163 okunma