Neden Yazıyorum?

Karl Ove Knausgaard
Şubat 2021
Monokl Yayınları
Orijinal Adı:
Uforvarende - Hvorfor Skriver Jeg?

2021 230. kitabı
Karl Ove Knausgaard sevenlerin ya da yazma ile ilişkili olanların ilgisini çekebilecek bir kitap, İstemsiz Neden Yazıyorum? Ben Karl Ove Knausgaard sevenlerdenim. Kitapta Karl Ove Knausgaard neden yazdığına dair belirgin bir cevap vermiyor.Daha çok yaşamında onu yazmaya iten nedenler üzerinde duruyor.Yani yine kendini anlatıyor.Yerdeniz Büyücüsü’nden tutun, Ulysses’e kadar okuma serüvenini anlatıyor.Anlatısı, Proust’a, Tolstoy’a, Borges’e, İbsen’e uzanıyor.
İstemsiz-Karl ove knausgaard
2026 1. kitabı
Karl ove knausgaard bu kitabında yazarlığa nasıl başladığını özellikle çocukluğunda çizgi roman ile başlayan sonrasında kitaplar ile devam eden okuma sürecini etkilendiği yazarları kitapları ailesini anlatıyor. Ben kavgam ile başlayan tanışma süreci ile Karl ove knausgaard okumaya devam edeceğim tabiki bu kitabı farklı bir konusu olan bir kitap kendisi farklı bir yazar onun kitaplarını okumak da bana zevk veriyor.. İstemsiz Karl Ove Knausgaard
Otobiyografi-Edebiyat-Roman
2021 14. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2021 15:48
Şu an yorumunu okuduğunuz bu kitabı yazı yazmaya başlamayı düşünüyorsanız okuyabilirsiniz. Benim öyle bir derdim yok derseniz sizin için pek bir getirisi olmayabilir. Aaaa, evet bende yazı yazmayı çok istiyorum diyorsanız bu (şarkı) size gelsin. #knausgaard 200 sayfalık bilgiyi yaklaşık 90 sayfaya sığdırmayı başarmış kitabında. Yazma kuralları1 ; örnek cümle aşağıdadır diyerek başlamamış. Öyle güzel anlatmış ki. Eğer kitabı sezgisel ve içten okursanız ne demek istediğini anlıyorsunuz, tıpkı şaşı bak fotoğrafı gör gibi. Ben kitaplarımı okurken mutlaka sayfanın kulaklarını kıvırırım, bu kitapta yaklaşık 30 sayfanın kenarını kıvırmışım hatta bazılarının her iki ucunuda Yazım ve anlatım akıcı, zaten yazarın özeleştirisi ile kitaba bağlanıyorsunuz. Size yukarıdan bakıp ensenize tokat atarak şöyle yazacaksın, böyle yapacaksın, hayır o cümle öyle mi yazılır? Deyip sizi küçük düşürmüyor. @monoklkitap yayını beğendim herhangi basım hatası yok. Teşekkürler. Ayrıca benim için mutlaka başucu olacak bir kitap daha doğrusu "yazı ucu" olacak. Yazılarımı yazarken mutlaka yanımda olacak...
2022 63. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2022 14:36
'Kitapların en önemli özelliği onları yalnız okuyor olmam ve kendimi asla yalnız hissetmememdi, sonuçta kitap okurken her zaman birileriyle birlikte oluruz.' Norveç Edebiyatını, ona ait metinleri okumaktan keyif alıyorum. Karl Ove Knausgaard ise daha da bir keyifle okuduğum yazarlardan. KAVGAM serisinin yeri ise apayrıdır. Covid dönemi, o karantina zamanlarında okumuştum seriyi. Tam bir yol arkadaşı olmuştu bana. Bu kitap ise yazma süreci üzerine fikirlerinin toplandığı bir deneme olarak düşünülebilir. Daha önce Karl Ove ile tanışmadıysanız, başlangıç için uygun bir kitap değil. Onu belirtmek de yarar var. Karl Ove'u seviyorsanız da bu metini de keyifle okursunuz. Tabii ki KAVGAM serisi ya da bir diğer kitabı olan 'Gökteki Kuşlar' novellası kadar keyif vermiyor orası ayrı :)
2021 75. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2021 14:04
Kavgam serisinde sona bir kala araya bu incecik ama dopdolu kitabını sıkıştırdım yazarın. Aslında biz onun niye yazdığını biliyoruz. Seri boyunca yazar olma sürecini en samimi cümlelerle anlatıyor. Orada anlattıklarını, bu kitapta biraz konsantre hale getirmiş fakat gerçekten yine çok samimi ve etkileyici bir deneme ortaya çıkmış. Çocukluğunda okuduğu Yerdeniz Büyücüsü'nden tutun, Ulysses'e de kadar bir çok esere yer vermiş, biraz Proust'a, biraz Tolstoy ve Borges'e bakış açılarını da kaleme almış, onlardan nasıl etkilendiğini yazmış. Doyumsuz bir okuma oldu benim için Karl Ove Knausgaard"un İSTEMSİZ kitabının alt başlığı Neden Yazıyorum ?... Ben de diyorum ki, iyi ki yazıyor, biz de okuyoruz Karl Ove sevenlere tavsiyemdir. Hiç okumamış olanlara daha şiddetli tavsiyemdir. #istemsiz #karloveknausgård #karloveknausgaard #yazmak #knausgaard #nordikedebiyat #monoklyayınları #monokledebiyat #çevirmen #haydarşahin #kadıköyokumalarım #temmuzokumalarım #kitaptavsiyesi #kitapönerisi
İstemsiz
2021 3. kitabı
En başta şunu belirteyim; Knausgard "neden yazıyorum" sorusunun net bir cevabını vermiyor. Zaten bu sorunun cevabını biliyor olsaydı -okurken bunu hissettirseydi- sanırım yarım bırakırdım. Bunun yerine yaşadığı hayatın yazarlığına olan etkisi ve verdiği yönü anlatıyor. Çocukluğundan ilk gençliğine ve sonunda da bir yetişkin olarak edebiyat ve yazma duygusunun kendisi için ne kadar önemli ya da etkili olduğundan bahsediyor. Bunu da Kavgam ve devam kitaplarında olduğu gibi, açık bir dille, okuru hayatını izlemeye davet eder bir şekilde yapıyor. İstemsiz, en temelde bütün bu yazma/üretme işinin nasıl da kontrol dışı, kendi istediği yolu bulan bir eylem olduğu ile ilgili. Hem zihni dinlendirip hem de yeni sorulara yer açıyor.
2021 17. kitabı
Oscar Wilde için yazmak bir cehennem : Ruhun ve güzelliğin kaybı, zamanın ve kelimenin tükenişi. Bu sebepledir ki yirminci asrın çirkinliğini sezinleyerek ,duvar kağıtlarına karşı açtığı bir savaşın mağlubu olarak yanında götürdü büyük nutuklarını. Ginsberg "çünkü aklıma gelen her şeyi söylemenin en iyi şekli" diyor yazma sebebine. Yedi tepeli bir sebep arayanlara "yazmasaydım delirecektim" cümlesini bırakıyor geriye Abasıyanık. Sahi,ne demişti Nobel konuşmasında Orhan Pamuk "yazmak içinden bambaşka bir insan çıkarmaktır." Peki bütün bu cümleler ne için? Biz burada tam olarak ne yapıyoruz? "Altı bin küsür sayfayı sadece özgür olmak için yazdım." Evet, aslında Knausgaard kendince bir cevap verebilmiş bu soruya ya da ben öyle zannediyorum.Bir zamanlar çok fazla zan sahibi olan biri için müstehzi olabilir bu cümleler. Bu kitabı benzeteceksem Hz. İbrahim'in Allah'ı bulma öyküsü gibi kendi sebep ve sonucunu bulmasına benzetebilirim. Knausgaard öğretmenlik ,petrol çalışanlığı ,kaset satıcısı ve yayın direktörlüğüne kadar farklı mecralarda bulunmuş. Zaten kendisi sanat ve edebiyat mezunu olduğu için edebiyatı, sanatın diğer yolları ve bizzat kendisiyle mukayese etme fırsatı çokça olmuş. "Edebiyat nedir" ile başlayıp kelimelerle tanışma ve "neden yazıyorum" sorusuna biraz daha kendini inandıran belki de herkesi kandıran cevaplar veriyor. Bunun yanında nitelikli bir iniş yapıyor tabii ; elbette dünyayı algılayış dil kadardır ve bütün bu anlatılanlar bir nefeslik alanda "edebiyat"tır. Bitirirken. Jaspers gibi bakacaksak bu hayata ; edebiyat, yolda olmaya benzemiyor. Daha samimi konuşacaksak, bir ateş hikâyesi yazmak için de bu kadar yanmaya değmiyor.
·100 syf.·
2025 73. kitabı
İçten ve etkili kısacık bir metin. Yazarların yazma (bu durumda yazamama) hikayelerini okumayı seviyorsanız ve yazma konusunda kendi ilhamınızın peşinden koşuyorsanız faydası olabilecek bir kitap.
2025 338. kitabı
1968 doğumlu Norveçli bir yazar Karl Ove Knausgård tarafından “ Yazma İstemi”nin temelinde neyin yattığı(Yazmanın psikolojik temelleri) üzerine yazılmış güzel bir deneme kitabı. Knausgård daha çok tüm edebi çevrelerde önemli görülen ve yaklaşık 30 dile çevirilerek dünyanın en sıradışı edebiyat eserlerinden kabul edilen 6 ciltlik Otobiyografik romanı KAVGAM İle tanınır. Düşünüre göre yazmak, “Bir şeyin erişilebilir olmasını, ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ortaya çıkanlar, insan ruhunda ve dünyada değinilmeyen pek bir yer kalmadığına göre zaten bilinen şeyler olabilir, fakat kendilerini savunmadan, bir tür güven duyarak ortaya çıkmak zorundadırlar. Tıpkı bahçedeki kirpiler gibi: İki kirpi var ve onları kendi başlarına oldukları biçimde görmek istiyorsam sandalyede kımıldamadan oturarak alaca karanlığı beklemek zorundayım, akşamları saklanma yerlerinden çıkıyorlar ve kımıldamazsam yanıma kadar geliyorlar. Onlar beni görmüyor, ben onları görüyorum. Bunun tersi de olabiliyor, bahçenin karanlığında yürürken farkında olmadan birine çarpıyorum, top biçimini alan hayvan taşların üzerinde yuvarlanıyor. İlk yöntem, kımıldamadan oturup onların gelmesini ve görünür olmasını beklemek romana özgü düşünce biçimidir; öteki, yani karanlıkta birine çarpmak ise şiirlerin veya öykülerin mantığıdır. İki durum da istemsiz gerçekleşir.” Yani yazma ediminin temelinde isteksizliği görüyor yazar. Bir aktarma zorunluluğundan bahsediyor. Yazmanın temelinde anlatılanları kendisi için bir yük olmaktan çıkarmak ve onu başkalarına da aktararak kendindeki duygudurumunu aktararak rahatlamaktır. Neden yazarız, sorusuna doyurucu bir cevap atayanlar için güzel bir kitap.
Puan vermedi·100 syf.·
2025 97. kitabı
"Niye yazdığım sorusu kulağa basit geliyor, fakat basitlik yanıltıcıdır" İstemsiz "Kitapta Karl Ove Knausgaard neden yazdığına dair belirgin bir cevap vermiyor.Daha çok yaşamında onu yazmaya iten nedenler üzerinde duruyor.Yani yine kendini anlatıyor.Yerdeniz Büyücüsü’nden tutundaI Ulysses 'e kadat uzanan bır okuna serıvenınden bahsediyor, okura yazarımız Karl Ove Knausgaard “… kitapların en önemli özelliği onları yalnız okuyor olmam ve kendimi asla yalnız hissetmememdi, sonuçta kitap okurken her zaman birileriyle birlikte oluruz. İstemsiz "Yazmak bir şeyin erişilebilir olmasını, ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ortaya çıkanlar, insan ruhunda ve dünyada değinilmeyen pek bir yer kalmadığına göre zaten bilinen şeyler olabilir, fakat kendilerini savunmadan, bir tür güven duyarak ortaya çıkmak zorundadırlar. Tıpkı bahçedeki kirpiler gibi : İki kirpi var ve onları kendi başlarına oldukları biçimde görmek istiyorsam sandalyede kımıldamadan oturarak alaca karanlığı beklemek zorundayım, akşamları saklanma yerlerinden çıkıyorlar ve kımıldamazsam yanıma kadar geliyorlar. Onlar beni görmüyor, ben onları görüyorum. Bunun tersi de olabiliyor," Karl Ove Knausgaard
Deneme, İnceleme, Edebiyat

Karl Ove KnausgaardYazar · 15 kitap
Norveç Oslo'da doğmuş olan yazar Karl Ove Knausgaard, tüm dünyada edebi bir sarsıntı yaratan Kavgam adlı 6 kitaptan oluşan romanlar serisi ile tanınmaktadır. Kavgam'ın ilk kitabı 2009'da basıldıktan hemen sonra beş milyon nüfuslu Norveçte büyük bir sansasyon yaratarak yarım milyonluk bir satış hacmine ulaşmıştır. Serinin etkileri dalga dalga yayılarak Amerika ve Avrupa'yı derinden sarsmıştır. Kavgam kısa bir süre içinde 22 dile çevrilmiş ve Knausgaard'ı dünyanın en sıradışı edebiyat fenomeni haline getirmiştir. Yazar şu an İsveç Österlen'de yine bir yazar olan eşi Linda Boström Knausgaard ve 4 çocuğu ile birlikte yaşamaktadır.