Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Neden Yazıyorum?

İstemsiz

Karl Ove Knausgaard

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
100 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Karl Ove Knausgaard sevenlerin ya da yazma ile ilişkili olanların ilgisini çekebilecek bir kitap, İstemsiz Neden Yazıyorum? Ben Karl Ove Knausgaard sevenlerdenim. Kitapta Karl Ove Knausgaard neden yazdığına dair belirgin bir cevap vermiyor.Daha çok yaşamında onu yazmaya iten nedenler üzerinde duruyor.Yani yine kendini anlatıyor.Yerdeniz Büyücüsü’nden tutun, Ulysses’e kadar okuma serüvenini anlatıyor.Anlatısı, Proust’a, Tolstoy’a, Borges’e, İbsen’e uzanıyor.
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
'Kitapların en önemli özelliği onları yalnız okuyor olmam ve kendimi asla yalnız hissetmememdi, sonuçta kitap okurken her zaman birileriyle birlikte oluruz.' Norveç Edebiyatını, ona ait metinleri okumaktan keyif alıyorum. Karl Ove Knausgaard ise daha da bir keyifle okuduğum yazarlardan. KAVGAM serisinin yeri ise apayrıdır. Covid dönemi, o karantina zamanlarında okumuştum seriyi. Tam bir yol arkadaşı olmuştu bana. Bu kitap ise yazma süreci üzerine fikirlerinin toplandığı bir deneme olarak düşünülebilir. Daha önce Karl Ove ile tanışmadıysanız, başlangıç için uygun bir kitap değil. Onu belirtmek de yarar var. Karl Ove'u seviyorsanız da bu metini de keyifle okursunuz. Tabii ki KAVGAM serisi ya da bir diğer kitabı olan 'Gökteki Kuşlar' novellası kadar keyif vermiyor orası ayrı :)
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
100 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Kavgam serisinde sona bir kala araya bu incecik ama dopdolu kitabını sıkıştırdım yazarın. Aslında biz onun niye yazdığını biliyoruz. Seri boyunca yazar olma sürecini en samimi cümlelerle anlatıyor. Orada anlattıklarını, bu kitapta biraz konsantre hale getirmiş fakat gerçekten yine çok samimi ve etkileyici bir deneme ortaya çıkmış. Çocukluğunda okuduğu Yerdeniz Büyücüsü'nden tutun, Ulysses'e de kadar bir çok esere yer vermiş, biraz Proust'a, biraz Tolstoy ve Borges'e bakış açılarını da kaleme almış, onlardan nasıl etkilendiğini yazmış. Doyumsuz bir okuma oldu benim için Karl Ove Knausgaard"un İSTEMSİZ kitabının alt başlığı Neden Yazıyorum ?... Ben de diyorum ki, iyi ki yazıyor, biz de okuyoruz Karl Ove sevenlere tavsiyemdir. Hiç okumamış olanlara daha şiddetli tavsiyemdir. #istemsiz #karloveknausgård #karloveknausgaard #yazmak #knausgaard #nordikedebiyat #monoklyayınları #monokledebiyat #çevirmen #haydarşahin #kadıköyokumalarım #temmuzokumalarım #kitaptavsiyesi #kitapönerisi
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Oscar Wilde için yazmak bir cehennem : Ruhun ve güzelliğin kaybı, zamanın ve kelimenin tükenişi. Bu sebepledir ki yirminci asrın çirkinliğini sezinleyerek ,duvar kağıtlarına karşı açtığı bir savaşın mağlubu olarak yanında götürdü büyük nutuklarını. Ginsberg "çünkü aklıma gelen her şeyi söylemenin en iyi şekli" diyor yazma sebebine. Yedi
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
Reklam
100 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İstemsiz
En başta şunu belirteyim; Knausgard "neden yazıyorum" sorusunun net bir cevabını vermiyor. Zaten bu sorunun cevabını biliyor olsaydı -okurken bunu hissettirseydi- sanırım yarım bırakırdım. Bunun yerine yaşadığı hayatın yazarlığına olan etkisi ve verdiği yönü anlatıyor. Çocukluğundan ilk gençliğine ve sonunda da bir yetişkin olarak edebiyat ve yazma duygusunun kendisi için ne kadar önemli ya da etkili olduğundan bahsediyor. Bunu da Kavgam ve devam kitaplarında olduğu gibi, açık bir dille, okuru hayatını izlemeye davet eder bir şekilde yapıyor. İstemsiz, en temelde bütün bu yazma/üretme işinin nasıl da kontrol dışı, kendi istediği yolu bulan bir eylem olduğu ile ilgili. Hem zihni dinlendirip hem de yeni sorulara yer açıyor.
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
100 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Şu an yorumunu okuduğunuz bu kitabı yazı yazmaya başlamayı düşünüyorsanız okuyabilirsiniz. Benim öyle bir derdim yok derseniz sizin için pek bir getirisi olmayabilir. Aaaa, evet bende yazı yazmayı çok istiyorum diyorsanız bu (şarkı) size gelsin. #knausgaard 200 sayfalık bilgiyi yaklaşık 90 sayfaya sığdırmayı başarmış kitabında. Yazma kuralları1 ; örnek cümle aşağıdadır diyerek başlamamış. Öyle güzel anlatmış ki. Eğer kitabı sezgisel ve içten okursanız ne demek istediğini anlıyorsunuz, tıpkı şaşı bak fotoğrafı gör gibi. Ben kitaplarımı okurken mutlaka sayfanın kulaklarını kıvırırım, bu kitapta yaklaşık 30 sayfanın kenarını kıvırmışım hatta bazılarının her iki ucunuda Yazım ve anlatım akıcı, zaten yazarın özeleştirisi ile kitaba bağlanıyorsunuz. Size yukarıdan bakıp ensenize tokat atarak şöyle yazacaksın, böyle yapacaksın, hayır o cümle öyle mi yazılır? Deyip sizi küçük düşürmüyor. @monoklkitap yayını beğendim herhangi basım hatası yok. Teşekkürler. Ayrıca benim için mutlaka başucu olacak bir kitap daha doğrusu "yazı ucu" olacak. Yazılarımı yazarken mutlaka yanımda olacak...
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
Altı kitaplık #Kavgam serisi ile Selfie çağının baş yapıtı olarak tanınan #karloveknausgaard İstemsiz/ Neden Yazıyorum? kitabı Borges’tan Foucault’a, Proust’tan Ibsen’e, Celan’dan Mallarme’ye ve daha pek çok eşsiz isimle şahane bir yazma yolculuğu... 95 sayfalık bu dolu dolu kitabı mutlaka edinmelisiniz. Sizin için “yazmak” ne ifade eder bilemem ama benim için yazmak eşittir sağalmak. Bu bir nevi ruhu tedavi yöntemi... İçimizin geri dönüşüm sepeti... Kafamızı kurcalayan düşüncelerden, hatta kimi zaman kendimize bile itiraf edemediklerinizi kağıda dökerek somutlaştırırız. Yani, sorunlarımızla yüzleşebilme imkanı sunar yazmak... Bilinçli yazmaktan elbet kastım Yoksa, içinin ifrazatını temcit pilavı gibi defalarca yazmasına rağmen hiçbir iyileşme emaresi gösteremeyen, kafasındaki düşüncelerden kendisini arındıramayan,habis düşünce tekrarı yazanlardan bahsetmiyorum. Bana göre herkes cürmünce bir şeyler yazar. Ehemmiyetli olan yazdıklarınızı neyden beslenerek yazdığınız ve neyi, nasıl yazdığınızdır. Unutulmamalıdır ki ; “Ne yersen, o kokarsın. Ne yaşarsan,onu sindirirsin.Ne okursan, onu düşünür; ne düşünürsen, onu söylersin.”
İstemsiz
İstemsiz
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
100 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
İstemsiz
Yazarla tanışma kitabım oldu, Kavgam adlı kitaplarını duymuştum. Kısa kitabından başlamak istedim diğerlerine zemin olması açısından, diline ve anlatımına hakim olmak adına. Ben ce iyi de düşünmüşüm bazen sayfa sayısı kısa olması hemen bitebilecek sevide olamıyor,bu kitapta öyle çabuk çabuk okutmuyor. Yazar kendi yazma felsefesini anlatıyor ama dili öyle çok da kolay değil fakat dikkatli bir okumayla kendine ilgi çektirmeyi başarıyor,en azından benim için öyle oldu. Yazarak hem hayattan kaçıyor gibi hem de edebiyatın her yaşanılan olayın ortasında olduğundan bahsediyor başka yazarlardan da örnek veriyor. Milen Kundera nın Var olmanın dayanılmaz hafifliğini, Hamsun un Açlık kitaplarından etkilendiğini ve Ulysses i lise yıllarında okuyup bir şey anlamadığını ve tekrar tekrar okumasını anlatıyor. Yazmak onun için de varolmanın bir boyutu,gerçeklere yaklaşmasının ortamı olmuş. Neden yazıyorum mu, niçin yazmalıyım mı? Bir de yazmanın kimseden utanılacak bir şey kalmadığında göze görülür olması meselesi var ki, burası da kafa karıştırmıyor değil. Tüm yazanların kendince nedeni vardır, benim de var,yazıyor musunuz bilmiyorum eğer öyleyse siz neden yazarsınız? yorumlarda buluşalım.
Karl Ove Knausgaard
Karl Ove Knausgaard
İstemsiz
İstemsizKarl Ove Knausgaard · Monokl Yayınları · 202142 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.