2025 315. kitabı
1897-1962 arasında yaşamış Fransız yazar, sosyolog, antropolog ve filozof Georges Bataille tarafından İnsan’ın en karakteristik ve en kadim sorunsalı olan Fazlalık/Tüketim Fazlalığı/İhtiyaçtan Fazlası olan “Biriktirme”nin /Sahiplenmenin üzerine yazılmış çok nitelikli bir eser. İNSAN’ın en kadim sorunsalı olan ve O’nu diğer canlı varlıklardan ayıran temel özelliği ihtiyacından daha fazla biriktirme ediminin beraberinde Adaletsizlikler, Savaşlar, Sömürüler, Dini ve/veya Milli Tiranlıklar, Aşırılıklar, bu toplumsal tirendlerin ürettiği Şiddet veya bunlardan dolayı arınmaya odaklanan dini ve kültürel ritüellerin varlık sebebi bu biriktirmeye dayanan lanetli paydır. Ekonomik odaklı bu tespiti yapan Bataille, günümüz entelektüellerinin ve küresel karar alıcılarının geleceğe dönük yeni bir projeksiyonu üretmeleri gerektiği beklentisi doğurmaktadır. Kapitalizm de, Marksizm de, Dini ideolojilerin de ortaklaştıkları odak noktası bu lanetli payın doğurduğu küresel kapsamdaki huzursuzluğun önüne geçmek olarak görülmektedir. Gerçekten çok önemli bir sosyolojik tespitte bulunan Bataille, savaşların her türlüsünün temelinde yer alan bu paydan kurtulmadıkça doğurduğu kötülüklerden de kurtulamayacağımızı anlatmaktadır. Okunabilecek nitelikli bir kitap.
Lanetli PayGeorges Bataille · Sel Yayıncılık · 201754 okunma