·184 syf.····Okunma: 18 Temmuz 2025 01:00 3/10
kitaptaki betimlemeler O KADAR fazla ki... bir seyler yasanip olaylarin oldugu cumleler harika, cok guzel, sonra bir tuhaf betimlemeye basliyor ve BİTMİYOR guzel bile olsa asırı sıkıyor yani cunku "bana ne bunlardan" demeye basliyorum hele en baslarda asgard'in kurulusunu anlatirken yggdrasil'i (asgard'in varligini olusturan devasa bir agac) o kadar uzun anlatti ki, agacin her dalinin santimini her ufak oyugunun uzerindeki izleri acikladi, agacin neresinde ne tur bocekler ne tur solucanlar ne tur kuslar yasar teker teker anlatti bu hayvanlarin cinslerine turlerine kadar da sira sira saydi sonra yggdrasil bitti bu sefer deniz agaci'ni anlatmaya basladi, denizin yapisini neresinde ne var koskoca denizde ne tur canlilar yasar ne tur somonlar vatozlar kopek baliklari yasar yine cinslerine kadar ayrinti vererek anlatti, bu sayfalarda bayginlik gecirecek gibi oldum. ancak ondan sonra birkac olaya girebildi ki aralarda yine boyle yogun betimlemelerin oldugu yerlere girdik bahceler varsa ormanlar varsa iclerinde nasil canlilar nasil yasar etrafi ne tur cicekler kaplamis gibi gibi yine ismini ilk defa duydugum onlarca cicek turu siralanmis, zaten dogayla hicbir baglantim yoktur ilgimi ceken bir yani da yok o yuzden boylesine ayrintili bir betimleme benim icimi cok sıktı ama bunlari seven biri icin ilgi cekici de olabilir cunku kurdugu goruntunun etkileyici oldugu kesin. sadece hayvanlarin turlerine kadar boylesine uzatilmayabilirdi
bir de gercekten kitabin yazilma amacinin cok tuhaf oldugunu dusunuyorum, yazar mitoloji hakkinda yazmak istemis ve yari otobiyografik olarak da bunu yazmis kitapta boyle bir cocuga gerek var miydi gercekten? tabii yazar keyfi ne isterse onu yazar onun icin hicbir seyin gerekliligi yoktur ama benim hosuma gitmedi iste. bir mitoloji kurgusu olsaydi muhtesem bir sey cikacagi kesin, yazarin kalemi beni bogacak kadar guclu ama tarz olarak hic benlik bir kitap olmamis. loki'nin oldugu yerleri begendim ama
ayrica ragnarok'un (asgard'in yok olusunun) loki ve loki'nin cocuklariyla gelmesi iskandinav mitolojisindeki en harika ayrinti gercekten ve loki'nin sadece bu mitte degil de baska bir suru inanista kendisini kah benzer kah degisik yonlerde ortaya cikarmasi cok sevdigim seylerden biri cunku insanligin dahil oldugu her inanista kompleksligiyle kotuyu, kargasayi, kaosu, atesi, yok olusu temsil etmesi gereken bir karakter vardir ve loki bu karakterlerin ilkidir. hristiyan inanisindaki lucifer de birnevi loki'dir aslinda. kitapta da bir iki kez bahsedildigine gore boyle bircok ornek var ve loki benim gozumde cok onemli bir karakter. hem mitolojiye hem diger kurgulara katilmis bir karakter olarak, hem marvel evrenine cizgi romanlardan girmis, film ve dizilerde gozukmus hem bunlardan bagimsiz baska dizilere de konu olmus bir karakter olarak tarihin en ikonik ve en degerli karakterlerinden biri. loki'ye olan sevgim sonsuz gercekten.