2025 16. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 18:08
Kısa Kitap Özeti ve Kişisel Yorumum Geç Viktorya dönemi İngiltere’sinde geçen bu klasik romanda, Bennet ailesinin beş kızının zengin ve “uygun” eşler bulma çabası üzerinden sınıf, toplumsal beklentiler ve kadınların konumu irdeleniyor. Kitabın merkezinde Elizabeth Bennet ile Bay Darcy’nin çatışmalı ve zamanla dönüşen ilişkisi var. Ancak bu roman benim için her klasik gibi aynı etkiyi yaratmadı. Dili bana göre oldukça sade ve diyaloglara dayalıydı; edebi derinlikten çok toplumsal eleştiriye yaslanan bir yapıdaydı. Kadın karakterlerin sürekli zengin koca arayışı, annenin kızlarını evlendirme hırsı ve kadının sadece bir çeyiz, bir statü aracı gibi görülmesi beni oldukça rahatsız etti. Elizabeth karakteri, her ne kadar akıllı ve özgüvenli gibi görünse de bana göre haddinden fazla konuşkan ve önyargılıydı. Buna karşılık Bay Darcy, daha tutarlı ve olgun bir figür olarak ön plana çıkıyordu. Belki de Jane Austen, Elizabeth aracılığıyla kendini anlatmaya çalışmıştı ama benim edebi ruhum bu karakterle çok da bağ kuramadı. Klasikleri okumak elbette önemli, ama herkesin ruhuna dokunan eserler farklıdır. Austen’ın bu romanı benim için bir “zihin çalışması”ydı; bir hayranlık değil.
Aşk ve GururJane Austen · Can Yayınları · 202198bin okunma