Muhteşem Bir Adamın Mükemmel Hayatının Mütevazı Özeti
2025 6. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 11:03
Siyasal Fenomenolojinin Anıtsal İsimlerinden Fred Dallmayr'ın Otobiyografisi "Sınırda" Büyük Düşünür'ün kültürlerarası diyalog, kişisel sağduyu ve kitlesel özeleştiri içeren olgun fenomenolojisinin geçirdiği evreleri yazarın kendi yaşanmışlıkları üzerinden bizimle paylaşıyor. Yazar eserine biyografi yazmanın zorluklarını ve kendisinin bu süreçte yaşadığı sancıları tevazu içerisinde anlatmasıyla başlarken, insan hayatına ve hayatın dönemlerine dair önemli irdelemelerle okuyucunun dikkatini cezbediyor. Çocukluğundan okul yıllarına, Hukuk çalışmalarından Avrupa Enstitüsü dönemine, Amerika'ya gidiş dönüşlerinden Purdue Üniversitesindeki akademik hayatına kişisel hayatının akademik vizyon kazanmaya başladığı tüm periyotları okuyucunun ilgisini canlı tutmayı başararak paylaşan Dallmayr akademik entelektüel ve felsefi çalışmalarını da burada inşa ettiği sağlam zeminin üstüne kat kat çıkarak sabırla betimliyor. Hem kendisini hem de çevresini yıkıcı olmayan ama yapıcı olmak adına da etki kaybetmeyen optimal bir tonda eleştiren yazar, kitabının son bölümünde çok kültürlülük, fikirler arası çatışmalar ve güncel demokratik olaylar gibi konulara değiniyor. Hem fenomenolojiyle, hem otobiyografilerle hem de müşfik üsluplu entelektüel eserlerle ilgilenen geniş bir kitleye hitap edilen eser on kere bile okunulsa sıkılınmayacak nitelikte. 5 Haziran 2024'de kaybettiğimiz büyük ustanın eserini hayranlıkla kendisini de şu sözleriyle anıyorum: "İnanıyorum ki bizler, felsefe tarihinde Batı ve Doğu düşüncelerinin samimi bir küresel diyalogda ilk defa birbilerine eş olacakları münasip bir vakte yaklaşmaktayız."
Doktor MBC'den İlginç Kitap Alıntıları
SınırdaFred Dallmayr · Küre Yayınları · 20231 okunma