·424 syf.····Okunma: 18 Temmuz 2025 16:03 Eser, Bennet ailesi üzerinden toplumsal sınıf,evlilik, kibir,ahlak temaları,gurur ve önyargı gibi kavramları ele alıyor. Anlatım tarzı olarak sade olsa da karakter incelemesi bazında daha derin bir kitap. Bende okumaya başlamadan önce isminden olsa gerek daha farklı bir olay örgüsü bekliyordum ancak olayların akış hızında asıl gurur ve önyargının karakterleri irdeleyince ortaya çıkartması farklı bir şaşırtıcı güzellik oldu benim için. Bennet ailesinden beş kızın hayatına misafir olunmuş güzel bir eser,okuttukça okutuyor. Tavsiye ederim.
Eser, gururu temsil eden Mr. Darcy ve önyargıyı temsil eden Elizabeth’in tanışmasıyla ilerliyor. Başlarda her ikiside birbiri hakkında yanlış yorumlamalar yapıp düşünse de ilerleyen süreçte birbirleri hakkında yanıldıklarını anlayıp o aşk temasını oradan çıkartıyorlar ve aşık oluyorlar.
Eser içerisinde benim daha çok odaklandığım karakter incelemesi olduğu için diğer kardeşlerin olan evliliklerine pek değinmek istemiyorum ama kısaca bir yorum getirmem gerekirse de Lydia’nın kaçıp ailesini umursamadan vurdumduymaz takılması, sorumluluklarının farkında olmaması ve toplumsal baskının onun üzerindeki etkisini gösteriyor ki evliliklerinin sonucunda da zorakilik olduğu için mutsuz oluyorlar. Jane ise saflığı temsil ediyor diyebilirim çünkü çok saf ve iyimser birisi olarak gözüme çarpıyor. Evliliğide saf aşk diyebilirim ama bundan mutluluk duyuyor ve öyle de sürüyor.
Charlotte ve Mr. Collins evlikleri için ise tam bir mantık evliliği diyebilirim. Çünkü Charlotte zeki ama fakirdir. Collins ise kibirli birisi olsa da maddi yönden iyi olduğu için hayatına girecek olan kişiye güvence sunuyor ve evlilikleri de çıkar uğruna olduğu için mantık evliliği demem yerinde oluyor.
Elizabeth için ise oldukça zeki, özgür ruhlu, alaycı takınan ve hatalarını düşünüp bunlardan ders alarak daha çok olgunlaşan, kadın karakterini iyi temsil edebilecek potansiyelde birisidir. Mr. Darcy ise gururlu, dürüst ve soğukkanlı birisidir. Daha çok iç dünyasında yaşayan kendini çok iyi ifade edemeyen ya da yaptıklarını açıkça yapmadan herkesin iyiliğini düşünen birisidir. Ancak Darcy için onu sadece iyi anlayanlar böyle yorum yapabilir zira başlarda Darcy gerçekten bu dediklerime uzak görüntüde olsa da zamanla bu belirtiler ortaya çıkıyor. Elizabeth ve Darcy’nin evlilikleri ise tam bir aşk temasıdır. Sonucunda da zaten ikiside çok mutludurlar.
Gurur ve önyargı eseri beklemediğim bir aşk hikayesini acabalarla geçirdiğim ve sonunu merak ettiğim bir eserdi. Aşkın her türlü duygunun önüne geçerek her şeyi yenebileceğini gösterdi. Yanlış anlaşılmalar, sınıf farkları, toplumsal baskılar da olsa seven insan için her şey geride kalıyor ve kendisini mutlu olduğu, ait hissettiği yere götürüyor. Güzel bir eserdi,keyifli okumalar.