2025 30. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2025 11:53
Karanlık orman kitabını şu başlığa sığdırabilirim ."Gürültülü sessizlik ". Kitabı bilim kurgu dışında katmanlı bir yapısı olduğunu çok net söyleyebilirim .Bu durum serinin birinci ciltindede vardı.İkinci kitap ise daha da derinlikliydi.Bir diğer dikkat çeken ifade ise kozmik sosyoloji kavramı .Bu kitapta geçen bir fizikçinin tezidir .Bunun üzerine çalışmak isteyen Luo ji 'nin rağbet görmeyen fikridir .Luo ji 'yi özel kılanda budur.Bu karakter üzerine yoğunlaşmak istiyorum. Çünkü bana biraz Dostoyevski nin suç ve ceza kitabında ki Raskolnikov 'un ruh hallerini hatırlattı .Luo ji nin yalnızlığı ve başkalarına kendisini anlatamaması ama bildiği gerçekler karşısında varoluşsal bir sancı çekmesi onu toplumun hem istenmeyeni hem de gizli kahramanı yapar. Gürültü ve sessizlik ile ifade ettiğim kavramlara tekrar dönecek olursam .Evet ifade ettiğim sessizlik metafor değil gerçek bir sessizlik. Medeniyetlerin karşılıklı güvensizlikleri karşısında sessizlik ile gizlenmesidir. Ayrıca daha ileri bir zamanda "uyanmak" için hibernasyona girip gelecek zamanda uyanmaktır. "Evren konuşmuyor .Çünkü konuşan ,önce bulunur .Bulunan yok edilir " alıntısı ile belirtebilirim bu medeniyetler arası ilişkiyi. İşte bu sessizliğin içinde dil ile ifade edilmeyenler zihinde ve ruhta çığlıklara dönüşüyor . Kitapta geçen diğer uygarlık ise üçcisimlilerdir. Özetle karanlık orman, insan doğası,güvensizlik evrensel politika ve varoluşsal sorumluluk ve insanın en kıymetli yanı sevgi temalarını işliyor .Bunun yanı sıra astronomi ve fiziğide kurgusuna dahil ederek sınırları zorlayıp özgün bir eser ortaya koymuş yazar. “Evren bir karanlık ormandır. Her uygarlık bir avcı gibidir. Dikkatlice ağaçların arasında süzülür, sessizce ilerler, nefes almaya bile cesaret edemez. Çünkü her yerde, tıpkı onun gibi, diğer avcılar pusuya yatmıştır. Eğer bir uygarlık diğerini fark ederse, yapabileceği en mantıklı şey onu yok etmektir.” "Sessizlik bir stratejidir. Konuşan kaybeder.” Not ;çeviri malesef kitabın hakkını tam verememiş.
Bilim-Kurgu
Karanlık OrmanCixin Liu · İthaki Yayınları · 20191,003 okunma