···Okunma: 18 Temmuz 2025 02:26 Yu Hua'nın “Yaşamak” romanı, Çin’in 20. yüzyılda yaşadığı sosyal ve politik değişimlerin sıradan bir insanın hayatına nasıl etki ettiğini anlatır.
Ana karakterimiz Xu Fugui, zengin bir toprak ağasının oğluyken, kumar ve sorumsuzluk yüzünden tüm mal varlığını kaybeder.
Zamanla ailesini birer birer yitirir: karısı, çocukları, damadı… Ama tüm bu yıkımlara rağmen "yaşamak" fikrinden vazgeçmez.
Kitap, bir insanın her şeye rağmen yaşamaya devam etmesinin, acılarla başa çıkmasının, umudun ve sabrın öyküsüdür.
Kitabın ana sorusu budur. “Yaşamak” sadece nefes almak mıdır, yoksa acılara rağmen hayata tutunmak mı?
Fugui’nin hayatı boyunca yaşadığı kayıplar, onu yıkmak yerine dönüştürür. Çünkü yaşamak, sadece mutlu olmak değil, acıya rağmen yürümeye devam etmektir.
“Yaşamak, umudun bile kalmadığı zamanlarda bile devam etmektir.”
Roman boyunca Xu Fugui’nin yaşadıkları bir insanın başına gelebilecek en zor şeylerdir. Ama o hiçbir zaman “neden ben?” diye sormaz.
Bu, bir tür Çin kültürüne özgü kader anlayışını da yansıtır. İnsan acıyı kabullenerek hayatta kalır.
Kitap, doğrudan değil ama çok güçlü bir şekilde Çin'in siyasi tarihine eleştiri getirir.
Toprak reformu, iç savaş, Kültür Devrimi gibi olaylar sıradan insanların hayatını darmadağın eder.
Fugui’nin ailesinin başına gelenlerin çoğu bu sistemlerin doğrudan sonucudur.
Her ne kadar Fugui kötü bir evlat, kötü bir koca olarak başlasa da zamanla en insani, en sade sevgi biçimlerine ulaşıyor.
Özellikle karısı Jiazhen ile olan ilişkisi, onun nasıl değiştiğini, ne kadar pişman olduğunu gösterir.
Sade ve doğrudan bir dil kullanılmış. Hikâyeyi yaşlı Fugui, bir anlatıcıya aktarır. Bu da romana hem gerçeklik, hem de duygusal yoğunluk katar.
Yazar büyük olayları anlatırken bile abartıya kaçmaz, olayların sarsıcılığı kendi doğallığında gelir.
Her cümlede bir insan sıcaklığı, bir yaşanmışlık vardır.
Çünkü acıyı anlamak için acı çekmeye gerek yoktur – bu kitap acıya tanıklık etmenin, anlayış geliştirmenin bir yoludur.
İnsanlığın evrensel duygularını sade ve çarpıcı bir biçimde verir: kayıp, pişmanlık, umut, direnç
“Yaşamak”, bir insanın her şeyini kaybedip hayatta kalma hikayesidir. Sadece bir bireyin dramı değil, aynı zamanda bir halkın tarihidir.
Fugui gibi biri yaşadıysa, hâlâ umut var demektir.
Yaşamak, hayatta kalmak değil sadece – “anlamı olmadan bile devam etmeyi seçmektir,,