Fosforlu Cevriye
2025 22. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2025 01:45
Yazardan ilk okumamdı, dili yalın kolay okunabilir bir kitaptı. Zaten kadın hakları savunucusu olan bu yazar, kitapta da bunu net bir şekilde hissettiriyor. Toplumsal eşitsizlik, istanbulun arka sokakları ve kadınların yaşamak zorunda olduğu hayatı gerek mizahi gerekse dram şeklinde bizlere sunmuş. Şunu söylemeliyim ki, bölümler arası geçişler çok kopuktu. Bazen okurken çok yorulduğumu bile hissettim, çünkü yazar bağlamayı tamamen okuyucuya bırakıyor. Okuyucu bölümler arasında ki geçişleri çok çabuk kavramak zorunda, aksi halde kitabın bir bölümünde ne okuduğunuzu anlayamaya biliyorsunuz. Bu kısımlar beni çok yordu fakat baş karakter o kadar eğlenceli birisi ki, onu okumamak elde değil. Onun başına gelen olayları okumak hem çok heyecanlı hem çok keyifli bir süreçti. Baş karakterin başına gelenler toplumsal ayrımcılık ve baskıyı okuyucuya çok derinden hissettirilmiş. #neokudum Gecelerin ışığı ve enerjisi ile bilinen genç bir kadın adı bilinmemekle birlikte ona herkes fosforlu Cevriye diyor. Çok masum çok zeki çok merhametli bir karakter olan fosforlu Cevriye hiç suçu olmayan bir iş yüzünden hapse girer kitabın bazı bölümleri burada yazılmıştır. Daha sonra Cevriye sürgün edilir fakat bu sürgünde duramaz İstanbul'a firar eder. İstanbul'a geldiğinde ara sokakların bilinmeyen hikayeleri, kadınların zor hayatlarını, ışıklı gibi görünen fakat çok karanlık olan eğlence yerlerini Cevriye bize anlatır. Ve bir gün hiç aklına gelmeyeceği bir yerde bir kanun kaçağı ile tanışır ve ona aşık olur. Aşk cevriyeyi bambaşka bir insana çevirir. İşte kitabın en güzel bölümleri tam olarak Cevriye ve kanun kaçağı aşkı... Bir adama aşık olmak, aşıkken suçlu hissetmek, onu görmek için çabalamak, ona ulaşmayı hedeflemek.. aynı zamanda halihazırda zor olan hayatını sürdürmeye çalışmak. Kitabı tam olarak bu yüzden okudum diyebilirim. Bunun harici benim için çok da iyi bir kitap değildi. Dediğim gibi çok yoruldum çok zaman harcamak zorunda kaldım. Ama Cevriye ile baş başa kalmak onun aşkına şahit olmak çok güzel bir süreçti.. Sırf bu yüzden bu kitap keyifle okunur..
Fosforlu CevriyeSuat Derviş · İthaki Yayınları · 20252,661 okunma