2025 64. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 11:13
Reşat Ekrem Koçu’nun kalemiyle tanışmak bir nevi zamanda keyifli bir yolculuğa çıkmak gibi. Bu kitapta ciddi tarih kitaplarında yer bulamayacak kadar acayip ama bir o kadar da gerçek olaylarla karşılaşıyoruz. Kitapta anlatılan vakalar gerçekten insanın aklını alıyor. Bazıları öyle absürt ki “yok artık” diye şaşkınlıkla okuyorsunuz. Mesela Maymunkeş Abdülkerim Efendi diye biri var ki, “Maymun fuhşa alet oluyor” diyerek zavallı hayvanları idam ettirmiş! Evet evet, bildiğiniz maymunlar asılmış. Bir diğer ilginç vaka da bahriyelilerin maaşlarının gemi enkazı olarak ödenmesi. Başta inanılmaz geliyor ama sonra öğreniyorsunuz ki o dönemde kara ordusunda da subaylara maaş yerine vakıf arazisi tapusu veriliyormuş. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın yayımladığı bir fermanda, yasalara uymayan kadınlar için “yaramaz avretler” ifadesi kullanılmış. Fermanda, kadınların ince kumaştan ferace diktirmeleri ya da feracelerine büyük yakalar eklemeleri gibi detaylara kadar çeşitli giyim kuşam yasakları yer alıyor. Kitabın sonundaki “Küçük Notlar” bölümü adeta bilgi dolu bir hazine sandığı gibi. Her olaydan sonra verilen bu kısa açıklamalar, hem anlatılanları daha iyi anlamanızı sağlıyor hem de olayların tarihî arka planını netleştiriyor. Ayrıca arka sayfalarda yer alan Osmanlıca-Türkçe sözlük de oldukça işlevsel. Bazı eski kelimeler ilk bakışta zorlayıcı olabilir, ama bu sözlük sayesinde metni takip etmek çok daha kolay hale geliyor. Tarih okumalarından korkanlar için bence tatlı bir başlangıç olabilir.
Tarihimizde Garip VakalarReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 20251,461 okunma