2025 12. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2025 16:37
Kitap, genç Karl Rossmann’ın Amerika’da başına gelen tuhaf olayları anlatır. Fakat Kafka Amerika’yı hiç görmemiştir. Dolayısıyla eser hayali bir Amerika tasviridir. Karl, hizmetçi bir kadını hamile bıraktığı için ailesi tarafından Amerika’ya gönderilir. Yolculuk sırasında ve gideceği yerde kendini yalnız ve çaresiz hisseder. Kitabın sonu bir sonuca bağlanmaz, burda Kafka tamamlanmamış bir son bırakarak okuyucuya diğer eserlerinden farklı olarak bir umut ışığı gösterir. Karakterin kendi seçimini yapmasını ister belki de. Ama bu umut net değildir. Yarım kalmasının sebebi belki de bir eksiklik değildir. Çünkü Kafka’ya göre yarım kalmak hayata dair bir gerçekliktir. İnsan tamamlanmaz, hikayeler de tamamlanmaz. Umarım herkesin hikayesi Kafka’nın bıraktığı gibi yarım kalmaz. Hayatlarınızın mutlu ve umutlu bitmesi dileğiyle..Keyifli okumalar.
AmerikaFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20173,494 okunma
Harika bir inceleme! Kafka'nın "Amerika"sını, yarım kalmışlık teması ve yazarın kendi hayatıyla olan ilişkisi üzerinden ele almanız çok hoşuma gitti. Özellikle "İnsan tamamlanmaz, hikayeler de tamamlanmaz" yorumunuz düşündürücü ve eserin özünü yakalamış. Teşekkürler!
Bir2cümle
Yorumunuz da harika, çok teşekkür ediyorum:)