Reşat Nuri Güntekin’in Yaprak Dökümü kitabı, zamanla dağılan bir ailenin hikâyesini anlatırken, aslında yavaş yavaş çözülmekte olan bir toplumun da fotoğrafını çizer. Dönemin toplumsal değişimlerini ustalıkla yansıtan, derinlikli bir romandır. Ali Rıza Bey’in dimdik durmaya çalışan ama her darbede biraz daha eğilen karakteri, roman boyunca hem acı hem de saygı uyandırır. Ali Rıza Bey’in değerlerine sıkı sıkıya bağlı duruşu, modernleşen toplumun baskısıyla çatışırken, aile fertlerinin birer birer savruluşu izleyiciye “yaprak dökümü” metaforuyla aktarılır. Her bir aile ferdinin farklı yöne savruluşu, yaprakların bir sonbaharda birer birer düşüşünü andırır. Roman, sadece bir ailenin dramı değil, aynı zamanda ahlaki yozlaşmanın, bireysel bencilliğin ve eskiyle yeninin çarpışmasının trajik bir aynasıdır. Reşat Nuri Güntekin yalın ama güçlü ve etkili anlatımı ile aile içindeki çözülmeyi derinlemesine işlerken, okuyucuyu hem öfkelendirir hem de duygulandırır. Okuyucu hem karakterlerle empati kurar hem de kendi değer yargılarını sorgular. Yaprak Dökümü, vicdanla dünya arasında sıkışan insanların romanıdır.