2025 27. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2025 22:01
Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi, yüzeyde bir aşk hikâyesi gibi görünse de, derininde zamanın, belleğin ve kimliğin katman katman örüldüğü bir roman. Kitabı bitirdiğimde, içimde en çok yankılanan duygu “boşluk” oldu. Bu, sadece bir eksiklik değil; bitmemişlik, ulaşamamışlık ve belki de hayatın kendisiyle ilgili bir sorgulamaydı. Kemal’in Füsun’a duyduğu hisler, sıklıkla takıntı olarak yorumlansa da ben bu aşkı bir saplantı değil, varoluşsal bir aidiyet arayışı olarak okudum. Kemal’in yıllarca her akşam aynı sofrada, aynı evde Füsun’un gölgesine katlanması, aslında insanın sevdiği birini beklerken zamana nasıl direndiğini gösteriyor. Ancak bu bekleyiş, okur açısından yer yer yorgunluk verici hâle geliyor. Sürekli tekrarlanan akşam yemekleri, bir yandan monotonluğun estetiğini kurarken, diğer yandan da ilişkideki durağanlık ve çaresizliği hissettiriyor. Bu bölümler beni zaman zaman sıktı; tıpkı hayatın bazı dönemlerinin içinden çıkılamaz döngüleri gibi. Füsun karakteri ise kendi içinde çelişkilerle dolu. Uzun yıllar süren suskunluğu ve kararsızlıkları, hem anlaşılır hem de yorucu. Kitabın sonunda arabayı hızlı sürmesi ve yaşanan kaza, onun iç dünyasına dair cevapsız sorular bırakıyor. Bu bir kaçış mıydı, yoksa bir teslimiyet mi? Belki de romanın en trajik yönü, hiçbir karakterin tam anlamıyla konuşamaması, yüzleşememesi. Pamuk’un anlatısında zaman neredeyse bir karakter gibi; akan değil, biriken, sıkışan, ağırlaşan bir zaman… Bu yönüyle Masumiyet Müzesi, Proust’un zaman üzerine kurguladığı edebi yapıları anımsatıyor. Ancak burada hatıralar sadece zihinde değil, nesnelerde, eşyaların içinde somutlaşıyor. Bu da romanı sıradan bir aşk hikâyesinden çıkarıp bir hafıza müzesine dönüştürüyor. Kitabın gerçek bir müzeye dönüşmesi beni derinden etkiledi. Çünkü bu, aşkın fiziksel olarak da hatırlanabilir kılınması demekti. Kemal’in yıllar boyunca topladığı eşyalar, aslında bir sevdanın değil, bir yaşam biçiminin tanıklarıydı. Bu müze, sadece Füsun’a duyulan aşkın değil, aynı zamanda kaybedilen zamanın, geçmişin ve belki de kendimizin yasını tutuyor. Sonuç olarak Masumiyet Müzesi, kolayca sindirilebilecek bir roman değil. İçinde hem büyük bir aşk, hem de sessiz bir hayal kırıklığı taşıyor. Kemal’in aşkı bizi hayran bırakırken, Füsun’un silikliği içimizi burkuyor. Belki de bu nedenle roman bittiğinde, geriye sadece boşluk kalıyor. Ve o boşluk, insanın en çok içine baktığı yer oluyor.
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,5bin okunma