1930-2008 arasında yaşamış İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni, aktör
Harold Pinter tarafından yazılmış çok güzel ve güncel bir tiyatro eseri. Aynı zamanda 2005 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ve İngiliz Tiyatrosunun 20. yüzyılın ikinci yarısındaki temsilcisi olarak kabul edilen biri.
Oyunun kısa hikayesi şöyle:
Yaşamı boyunca insan hakları ve düşünce özgürlüğünden ödün vermemiş, baskıcı rejimlerdeki işbirlikçi aydınlara acımasızca karşı tavırları ile ünlü Harold Pinter (1930 -2008) son oyunu Kutlama da Londra’nın sosyetik-aristokrat kesiminin, sıradan insanların yaşam ve sıkıntılarından kopuk, sadece zevkleri için yaşayan, güçlerini kötüye kullanan, ensest ilişkilerden zevk alan, kokuşmuş bir üst tabaka oluşturduğunu, bir lokantada aralarında ve garson ile konuşmaları aracılığıyla sahneye taşıyor. Dünyanın dört bir yanında düşünceleri nedeniyle sürgünde yaşayan entellektüellerin adlarını sayarak onların acılarını dile getiren garson, derhal işten atılma tehdidi ile susturulur.
Harold Pinter’in türkiye ile ilgili de aslında üzerinde durulacak bir yönü var. 1985’te Amerikalı yazar Arthur Miller ile Türkiye’ye siyasal amaçlı gerçekleştirdiği bir ziyaretle ve izlenimleri ile ilgili verdiği demeçlerle ulusal ve uluslararsı basında olumlu ve olumsuz çok geniş yankı buldu. Hasankyf’in sular altında kalmaması için ilerlemiş yaşına rağmen gösterdiği tepkiler de yine yazarın hassasiyetlerinin hangi noktalarda yoğunlaştığını anlatmaya değer.
Okunmaya değer bir oyun.