2025 3. kitabı
“Yeraltı Adamı” ilk bakışta kibirli, alaycı ve itici görünebilir. Ama biraz daha dikkatli okuduğunuzda, onun öfkesinin aslında anlaşılma isteğinden doğduğunu fark ediyorsunuz. İnsanlardan nefret ettiği için değil; anlaşılmadığı, fark edilmediği, önemsenmediği için onlara karşı içten içe öfkeli. Onun tüm o çatışmalı düşüncelerinin arkasında tek bir şey yatıyor: Anlaşılmak.Kitap boyunca hissettiğim şey “rahatsız edici bir tanıdıklık” oldu. Çünkü bazen biz de çevremizdeki insanlara öfke duyuyoruz — bizi yüzeyden okudukları, sığ yaklaştıkları, derinliğimizi göremedikleri için. Sonra anlıyoruz ki bu aslında bir nefret değil; uyum sağlayamamanın ve içimizin görülmemesinin verdiği bir öfke. Hatta bizi gerçekten anlamaya çalışan insanlardan bile korkabiliyoruz. Çünkü biri bize gerçekten yaklaşırsa, savunmasız kalacağımızı hissediyoruz. Yeraltından Notlar, sadece bir karakterin iç dünyasını değil, hepimizin zaman zaman bastırdığı karmaşık hislerini ortaya çıkarıyor. Dostoyevski burada bir insanı değil, bir ruh hâlini yazmış. Bizi, bizden daha iyi tanıyan biri gibi.
Yer Altından NotlarFyodor Dostoyevski · Turkuvaz Kitap · 2019159,7bin okunma