2025 10. kitabı
Normalde çok popüler olan kitaplardan uzak durmak gibi bir alışkanlığım vardır. Çünkü bu tür kitapların içinin boş çıkacağını ve hak ettiklerinden fazla değer biçildigini düşünürdüm hep. Lakin bu kitabı araştırdığımda kesinlikle böyle olmadığını fark ederek en kısa zamanda temin ettim. Okumam için biraz zaman geçti fakat yine de okuduğum için mutluyum. Baştan uyarmak gerekir ki erotik anlamda rahatsız edici olabilen bazı bölümler var kitapta. Fakat yazar bunu temel almamış, temelde acının egemenliği ve bir aileyi çökerten şiddet, ayrımcılık, dışlama, sapkınlık gibi konuları ele alarak bunların birleşiminde ortaya çıkabilecek sonuçlara odaklanmış daha çok. Bakış açınızı bu şekilde belirlerseniz erotizm bölümlerin çok da rahatsız edici olmayacağını düşünüyorum. Kitabın yorumuna gelecek olursak: Vejetaryen baştan sona acıdan ibaret bir kitap. Bir aileye mensup üç farklı kişinin gözünden üç farklı hikaye kaleme alan yazar bunların birleşiminden roman tadında bir kitap ortaya çıkarmış. Sapkınca zevklerin insanı hangi noktaya getirebileceğini, ahlaki normların aşılmasının sorgulandığı, psikolojik ve fiziksel şiddetin insanların üzerinde ne tür tahribatlara yol açabileceğini gerçekçi bir şekilde gözler önüne seriyor yazar. Akıcı ve sade yazım dili olayların gerçekçilik hissini kat ve kat arttırıyor. Kadıların erkek egemen toplumda ne zorluklar yaşadığını en net şekilde gösteren bu kitap yazarın bu konudaki tepkisini de ortaya koyuyor. Kitapta geçen iki kadın, iki kız kardeş, biri kendi cehenneminde yaşarken elinde olmadan ötekinin yaşamını karartıyor. Bir adam, enişte, bütün bu felaketlerin, devrilmek için bir fiskeyi bekleyen onca birikmişlillerin fitilini ateşleyen kişi oluyor. Bu kitaptaki kadınlar yalnız, sessizce çalışarak didinen, kadınlık görevlerini yerine getirmeye kendini adamış, sükunet ve sakinlikle hayatta başlarına geleni kabul eden ve bu şekilde yaşayan, toplumun onlara biçtiği rolleri oynayan, sevmeyi, sevilmeyi tatmamış mutsuz bireyler. Erkekler ise sapkınlığın, şiddetin, zorbalığın sınırlarını zorlayan taraftalar (şaşırdık mı?) Ne acıdır ki bu kadınların yaşadıklarını hala yaşamakta olan bir sürü kadın var dünyada. Ve yine bir o kadar acı olan bu kadınlara bunları yapanların en yakınları, ailenin içinden en sevdiklerinin oluşu... Bireysel ve toplumsal cinsiyet kimliği açısından çok şeyi sorgulatan bir kitap. Elbette tavsiyedir.
VejetaryenHan Kang · April Yayıncılık · 20259,7bin okunma