Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabında Kemal Bey, romanın başlarında kültürlü, çekici, çalışkan ve iyi bir aileden gelen bir burjuva olarak karşımıza çıkıyor. Ortalarında ise nişanlısını, arkadaşlarını ve ailesini kandırıp aldatan bir vicdan yoksununa dönüşüyor. Kitabın sonunda ise, aşık olunacak, aşkı aranacak bir adama evriliyor. Aşk uğruna geçip giden bir hayatın ardından kitabı “Herkes bilsin, çok mutlu bir hayat yaşadım” cümlesiyle bitirmesi, uzun zamandır ilk kez gözlerimi dolduran bir kitap olmasını sağladı. Bu nostaljik aşk hikâyesi kesinlikle okunmalı. Yeni nesilden biri olarak, kitabı okurken, eski İstanbul sokaklarında Kemal’le birlikte uzun uzun yürüdüm. Kitabın bitmesini hiç istemedim; ne yazık ki her güzel şeyin bir sonu oluyor. Şimdi, kitabın ruhunu daha derinden hissedebilmek için en kısa zamanda Teşvikiye sokaklarını, Çukurcuma’yı, Teşvikiye Camii’ni ve not aldığım birçok yeri Kemal’in ruhunu içimde hissederek gezmeyi planlıyorum. Bu kitabın etkisinden uzun bir süre çıkamayacağım..
Okurken dinlediklerim;
open.spotify.com/playlist/1AP8eV...