Kübalı, Kübalı'nın kurdu mudur?
2025 80. kitabı
1940 yılında doğan Julio Travieso, romanında Küba Devrimi'ndeki bir kaç yıllık bir kesiti anlatır. Küba Devrimi, 26 Temmuz 1953'te başlayıp 1 Ocak 1959'da Fulgencio Batista'nın devrilmesiyle sonuçlanan, Fidel Castro liderliğindeki devrimci bir harekettir. Otobiyografik özelliği de olan bu romanda Julio Travieso etrafındaki insanlara ve olaylara yer verir. Julio Travieso bu romanında Batista diktasına direnen genç, devrimci, Küba halkını (özellikle gençlerini) selamlar. Onların mücadelesini sahneleyerek bir nevi onlara karşı görevini yapmış olur; en azından inandığı ideolojik cihetten konunun böyle olduğu kesindir. Kitap boyunca bize akıcı bir şekilde gösterilen bazı şeyler: dikta rejiminin işkenceleri ve baskıları, gençlerin mücadele için bir araya gelip örgütlenmeleri, devrimcilerin mücadelelerinde en sert metodolojik yöntemleri sorgusuz- sualsiz kullanmaları ( öldürme, bombalama ...), konformist, pragmatist, bana dokunmayan bin yaşasın diyen bir kesimin varlığı, ve insanları devrime iten nedenlerdir. Bu bir roman olduğu için ortadaki tartışmaların adil bir şekilde yapılıp yapılmadığını değerlendirmek haddimiz olmasa da, zihnimiz pek rahat durmuyor? Roman boyunca hiç üzerinde durulmayan bazı konuları bu yazıda gündeme getirmekte bir kusur görmüyoruz. - Bir devrim vatandaşa karşı yapılabilir mi ? - Bombalama gibi sivil halka zarar verecek eylemler meşru görülebilir mi? - Kişisel intikam hırsları ile devrimci harekette yer almak ne kadar sağlıklıdır? - Asıl başarı diktatörü devirmek midir; yoksa sosyalist rejimimi kurmaktır? - Gençlerin pek çoğu okullarını bıraktılar ve sadece savaştılar. Peki, eğitilmemiş kadrolar nasıl Küba'yı ileriye götürebilecektir? - Yaşananlara karşı sevgilisi ile sahilde gezen insanlar düşman mıdır? - Sosyalizm'in ya da devrimin karşısında duran insanlar suçlu mudurlar? Siyasi olarak başka bir tarafta olmak öldürülmekle mi sonuçlanmalıdır? - 26 Temmuz Hareketi gibi bir öğrenci örgütünün kendi hukuku ile insanları infaz etmesi de ayrı bir dikta değil midir? Burada örgüt sayılarının ve türlerinin çokça olduğunu unutmadan düşünmek gerekir. Yapay zekaya ihtiyaç duymadan Travieso'nun bu sorulara ne şekilde yanıt vereceğini tahmin etmek zor değil; ama kendisine zulmetmekten korktuğum için keşke diyaloglar sırasında bir kaç cümlede bu soruların cevabında derinleşmeler mümkün olsaydı. O zaman Küba'da yaşayan sosyalist bir gençten daha fazla kişinin içinde bir kıvılcım yakabilirdi bu roman.
Kurdu Öldürmek İçinJulio Travieso · Yar Yayınları · 200850 okunma