2023 10. kitabı
Kitap, duyguların yoğunluğunu, bir insanın iç dünyasında neler olup bittiğini ve aşkın nasıl bazen insanı tüketen bir hale gelebileceğini çok güçlü bir şekilde anlatıyor. Anlatım dili sade ama etkileyici, özellikle Werther’in duygularını mektuplar üzerinden okudukça onunla empati kurmak mümkün oluyor. Ama bazı noktalarda bana fazla geldiğini de söylemeliyim. Özellikle Werther’in melankolisi yer yer beni boğdu. Elbette umutsuz aşk, yalnızlık ve anlaşılmama hissi gerçek duygular ama Werther’in her olayı bu kadar derinlemesine yaşaması, sürekli karamsar bir ruh hali içinde olması bir yerden sonra ağır gelmeye başladı. Bazen onun bu duyguları daha fazla büyüttüğünü, hatta kendi acısını biraz da beslediğini düşündüm. Hayata dair çok güzel gözlemleri vardı ama sanki sürekli o acıya geri dönmek istiyordu. Lotte karakteri ise oldukça sade ve ölçülüydü. Werther’in ona duyduğu aşk bana yer yer tek taraflı ve abartılı geldi. Lotte onu seviyor muydu yoksa sadece ona saygı mı duyuyordu, bu kısım biraz muğlak kalıyor. Ama bence bu da romanı güçlü yapan şeylerden biri çünkü hayatta da her şey net değil, herkes duygularını açıkça ifade edemiyor. Kitap boyunca en çok dikkatimi çeken şeylerden biri Werther’in doğaya olan sevgisiydi. Doğayı sadece bir manzara olarak değil, duygularının aynası gibi görüyor. Bu anlatım beni etkiledi çünkü duygularla çevrenin bu kadar iç içe geçmesi, edebi olarak çok hoştu. Sonuç olarak, Genç Werther’in Acıları bende iz bırakan bir roman oldu. Her ne kadar Werther’in fazla melankolik ve bazen yorucu bir karakter olduğunu düşünsem de, onun içtenliği ve kendine sadakati beni etkiledi. Duygularını bastırmak yerine yaşamayı seçen bir karakter olarak Werther, gerçek ve kırılgan bir figür. Bu yüzden bu kitabı, özellikle insan ruhunun derinliklerini merak eden herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150bin okunma