"İnsanın hikâyesi nerede başlar ve nerede biter?
Ya da insanın gerçekten de bir hikâyesi var mıdır? Varsa bile bu hikâyeyi bizzat insan kendisi mi yazıyor yoksa birileri tarafından yazılıyor da insan sadece rolünü mü yaşamaya çalışıyor.."
İşte yazar Nezir Ergenç bu soruların cevaplarını aramış.
İnsan nedir, nasıl kemale erer?
Bu dünyaya yalnız gelen ve yalnız giden insan kendini nasıl bulur, keşfeder?
En ilginci ise, mal toplamaktan ziyade bilgi toplayan insanın, bu bilgileri istediğinde iyi yönde, istediğinde de kötü yönde,kirli emellerine kullanabildiğiydi.. Biz buna "Bilgiden beslenen kötülük!!" diyelim.
Okurken cok düşündürdü beni..
İkinci bölümde inançların insanını anlatmış bize.
Mesela, Tevrat'ın insanı, İncil'in insanı ve
Kur'an insanı.
Özellikle bu bölümde çok önemli bilgiler vardı.Mesela;
"Yahudilerin seçilmiş olduklarına inanmaları sebebiyle, yaptıklarını ontolojik bir mesele olarak gördüklerini ve bu yüzden bu zulmün onları vicdanen etkilemediğini rahatsız etmediğini"anlatmış yazarımız Nezir Ergenç
Dinlerin tarihine bakınca insan bu kanlı savaşların sebeplerini daha iyi anlayabiliyor..
Gelelim insan ve dört zindanına;
Bu bölümde de yazar Nezir Ergenç bize Buddha'nın dört gerçeğini, Roger Bacon'un dört zindanını( dört engel), Francis Bacon'un dört zindanını (dört idoller)
Ve Ali Şeriatı'nin dört zindanından örnekler vererek anlatmış..
Ve Kur'an-ın huzur öğretisi ile de konuyu bitirmiş.
Yine bir alıntı ile bitireyim;
"Hayat, andan ibarettir ve boşluk kabul etmez.
Zira evren, boşluk barındırmaz. Çünkü an; hareket, dinamizm ve yürüyüşü ifade eder .
Bu manada evrende sabit hiçbir şey olmadığı gibi, hakiki anlamda geçmiş ve gelecek anlamında bir zaman da yoktur. Evrende yaşayan ve evrenin bir parçası olan insan hayatı da her 'an'dadır ve daima hareket hâlindedir. İnsan, ancak bunun farkında olduğu zaman bilinçli olarak yaşıyordur.
An ve hareket bittiğinde "ölüm" gerçekleşmiştir. Onun için yaşadığımız sürece ölüm yoktur, öldüğümüz de ise yaşamıyoruz; yokuz.."
An'da kalalım daima ve hareket halinde olalım öyleyse:)
Kitabı büyük bir ilgiyle okudum. Yazar Nezir Ergenç ile tanışma kitabımdı, kalemini anlatımını da beğendim.
Kitaptan çok şey öğrendim.
En önemli yolculuğun insanın kendine olan yolculuğu olması zaten başlı başına çok etkileyici..
Yazara Nezir Ergenç selam olsun ..
Keyifli okumalar dilerim..