Çağımın Serisi
2025 3. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2025 00:00
Muhtemelen “Çağımızın Serisi” sözü kitabın çok satanlarda olmasıyla ilgili bir yerlerde yazıyordu ve kitabı okudukça ben de bu düşünceye yöneldim çünkü Harry Potter’a da Percy Jackson’a da geç kaldım ve fan art’lara bakınca anladım ki Empyrean serisi benim çağımın serisi. Oniks Fırtına’yı okuduktan ve önüme çıkan 4. kitap teorilerinden sonra geriye dönüp baktığımda önceki 2 kitaptan ana kısımlar dışında pek bir şey hatırlamadığımı fark ettim. Bunların ne olduğunu yazmayacağım ama seriyi başından tekrar okuma fikrine beni yönelten bu teorilerin çokluğu ve kanıtlarıyla beni ikna etmesi oldu. Ben de kendi teorilerimi üretmek için seriyi tekrar okumaya başladım. Kitabı ilk okuduğumda altını çizecek pek bir şey bulmamıştım çünkü evren karmaşıktı, sürekli yeni bir terim ve karakter giriyordu (sonra bir bakmışım karakter ölmüştü), kurguya alışırken okuduğum izlediğim başka kurgulara benzetmeye başladım ama çağımın serisi olduğu için de bekledim bir süre çünkü o kadar da benzer olsa bu popülerliğe ulaşmazdı sonuçta. İlk fark ettiğim Harry Potter benzerliği oldu: 4 farklı kanadı Hogwarts bölümlerine benzetmiştim ama bunu piyadeler, şifacılar, biniciler, aristokratlar ve sıradan halk olarak da ayırabiliriz; ilk dördü için Hufflepuff, Ravenclaw, Gryffindor ve Slytherin benzetmesi yapabilirim örneğin ama biniciler de kendi aralarında ayrıldığı (4 kanat - 4 Hogwarts evi) için pek uymuyor. HP’de her asa büyücüyü seçer durumu Harman’la benzeşiyor, her mühür gücünü de dahil edebiliriz. Violet’ın saçının rengi ve Harry’nin yara izi, dışarıda defedilmiş ama aslında edilememiş düşmanlar (Ölüm Yiyenler/Voldemort ve Veninler)…başka benzerlikler de gördüm ama şu an Demir Alev’in ortalarındayım ve pek de hatırlamıyorum, o yüzden geçeceğim. Beni seriye bağlayan fantastik dünyası, çaba göstererek konum edinen karakterler, sonradan anlamını öğrendiğimiz ipuçları, sürükleyicilikti ama 2. okuyuşta Dördüncü Kanat o kadar sıkıcıydı ki…zaten bildiğim evreni tekrar okurken bunaldım ama arada gelecekteki sahneler için bazı mesajlar var, bazılarını alıntı olarak paylaşmıştım. Ama paylaşmayı ertelediğim bir alıntı vardı: Akademinin hocalarının kitaplarından alıntılar okuyoruz bölüm başlarında ve bunlardan biri (belki de yazarın sevdiği alıntılardan biri çünkü Trump’ın kararlarında tavrını bu şekilde paylaşmıştı) tarih kaydedilmesi hakkında: #278868184 Kitap boyunca bir sürü olay dönüyor, sırlar açığa çıkıyor ve güçsüz zayıf Violet kendini aşıp binici oluyor, döneminin en güçlü binicisine dönüşmek üzere. Bir fantastik seride aradığım betimleme ve kurgu akışı beni memnun etti, hatta Instagram ve Pinterest’teki o müthiş gerçek çizim fan art’ları görünce ve audio book’larla onların canlandırılışını izleyince iyice bağlandım. Ki bunun yanında nefret ettiğim yapay zeka videoları da vardı, keşke ne olduğunu anlamak için durup bakmasaydım bile de sürekli keşfetimde çıkıp durmasaydı. Buna rağmen birçok güzel şarkı da keşfettim, hatta Rebecca Yarros’un Fourth Wing ve Iron Flame playlist’i benim birkaç yıllık SpotifyWrapped listemin aynısı! Küçük bir şeye de bu kadar sevinip şaşırdım işte :p Bitirmemin üzerinden zaman geçtiği için kitaba dair pek bir şey diyemedim ama bir serinin ilk kitabı olduğunu düşünürsek okumayı düşünenlere şunu söyleyebilirim: ilk 3 kitap yakın aralıklarla (1-1.5 yıl) çıktı ama 4. kitap belki 2027’de çıkarmış, yani 3. kitap olan Oniks Fırtına’dan neredeyse 2 yıl sonra. Bunun sebebi Yarros’un yayıneviyle yaptığı anlaşmaymış, bir comic book bir de contemporary roman yazacağı için 4. kitabın ismi cismi yok, daha kurgulanmadı bile. Hatta yazar bir dönem Instagram gönderilerine “no, it’s not book 4, don’t embarrass us both” gibi açıklamalar sıkıştıyordu :D eseri bu kadar sürükleyiciyken böyle devasa bir ara olması üzücü ama M. Rise - Lider’den sonra tamamlanmamış seri okumayacağım diye söz veren bana sözümü bozduracak kadar akıcıydı. Gerçi bunda benim duygusal boşlukta ve arkadaşsız olmam da etkili olmuş olabilir, nihayetinde bana hayatımın spesifik bir dönemini hatırlatan değerli bir kitap o yüzden sevdim. Okuyanlarına iyi okumalar. Küçük bir tavsiye: yabancı fandom’u takip ederek yurt dışındaki normal ve özel baskıları, onların normal baskısının bizim göremediğimiz kaliteli baskılar olduğunu görebilir; ÖSYM sınavlarında çıkabilecek kelimeleri (mender: sağaltıcı) öğrenebilirsiniz
Dördüncü KanatRebecca Yarros · Olimpos Yayınları · 20236,3bin okunma