···Okunma: 24 Temmuz 2025 02:43 Doğanın sertliğiyle insanlığın yüreği arasında kalmış bir kurdun hikâyesi… Beyaz Diş hem bir hayatta kalma mücadelesi, hem de yavaş yavaş evcilleşmenin, güvenin ve sevginin nasıl şekillendiğini anlatan derin bir anlatı. Kitabın en dikkat çeken yanı, olaylara hayvan gözünden bakıyor olması. Beyaz Diş’in gözünden insanlar, insanlar arasındaki ilişki, vahşi doğa ve yaşamın çetin koşulları o kadar gerçekçi ve sade bir şekilde aktarılmış ki, bir yerden sonra kendinizi onunla birlikte karların üstünde yürürken buluyorsunuz.
Ancak şunu da söylemeliyim ki bazı bölümler oldukça durağan ilerliyor. Özellikle ilk kısımlarda anlatım biraz soğuk gelebiliyor. Duygusal olarak bağ kurmak zaman alıyor. Ayrıca Jack London’ın dili, yer yer fazla betimleyici olduğundan, akıcılığı zorlayabiliyor.
Ama tüm bunlara rağmen, insan-doğa ilişkisini sorgulatan, gücün, korkunun ve sevginin şekil değiştirme hallerini düşündüren bir eser. Beyaz Diş’in hikâyesi bize, her ne kadar içimizde bir parça vahşilik taşısak da sevgiyle, sabırla şekillenebileceğimizi fısıldıyor.
Okunur mu? Evet. Özellikle doğa tasvirlerini sevenler, hayvanlarla duygusal bağ kuranlar için oldukça anlamlı bir deneyim.