2025 39. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 18:04
Merhaba arkadaşlar. Uzun zaman sonra fırsatımı buldum da okumamı tamamlayabildim. Fırsat buldukça devam edeceğiz. Eskilerin bu Yeşilçam çılgınlığı beni benden alıyor. Yeşilçam’ın bu kadar karmaşık konuları nasıl işlediğine şimdi daha fazla anlam veriyorum. Neden? Öncelikle Angelica adında bir kadın ile başlıyoruz kitap macerasına. Bu kadın kitapta ikinci dünya savaşının meşhur yazarlarından William Harding’in eski eşi. Harding ise şimdi başka biriyle evli. Ancak beyefendi ne oluyorsa bu kadının yeniden hayatına girmesine izin veriyor. Neden çıkardın diye sorarlar adama. Diğer garip olansa bir adamın, kitapta eskiden sevgili olan birinin yeni sevgilisi olduğunu ama sevgilisiyle değil de onun kardeşiyle mi ne evlenme hazırlığında olmasıydı. Burası biraz karmaşık bir konu olduğu için net ifade edemedim çünkü beynim yandı. Ve mide bulandırıcı geldiğini itiraf etmeliyim. Diğer taraftan sırf çıkar için, para için Angelica’nın da bu dönemdeki sevgilisi Jaimie, servetten pay almak için Daphne karakteriyle ilişki kurar. Ancak ölü olarak bulunur ve Angelica baş şüpheli olarak tutuklanır. Eskilerin bazı tasarımları çok özgün ve kitap tasarımı, içeriğinden daha fazla ilgimi çekti, bunu saklamayacağım. Ancak yine de katilin uzun zaman gizlendiğini, cinayeti ve sebebini merak durumunun kitabın sonlarına kadar bizimle beraber olduğunu belirteyim. Yine de bu dönem, katili başından belli olan ve yakalanma süreci daha çok aksiyonlu olan eserlere merak saldığım için biraz iyimser olmakta zorlanıyorum. Yine de orijinal baskısı 1955 olan bir kitap için (yazar zaten 1912-1987 arasında yaşıyor) çok iyi mesajlar verdiğini söylemek mümkün. Bunlardan biri de erkeklerin ne olursa olsun kadınlarına yalan söylememesi gerektiği üzerine. Zaten iyi bir eş ve iyi bir aile olmanın temel kurallarından biri de çiftlerin birbirine her durum ve koşulda doğruyu söylemesi, yalanlarla yalnızca kendilerine zarar verecekleri meselesi değil midir? Yine de kadınların ve haklarının önemsenmediği bir dönem edebiyatında kadınlara değer veren bir roman görmek, önemli değil midir? Ancak karakter kadrosu o kadar sevimsiz ve mide bulandırıcı ki, iyi olan bu durumları bulup ortaya çıkarmak da çok zor geliyor. Çünkü sıkılınca odaklanması zordur. İncelemeler: #53756710 #277844934 Okumalar: Ağdaki Adam Donjuan İki Karılı Adam Hepimize iyi okumalar dilerim..
İki Karılı AdamPatrick Quentin · Hayat Yayınları · 19637 okunma