2025 47. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2025 18:19
Boğaziçi'nde yaşayan ve o dönemde eğitimini tamamlamış olan ana karakter Macit memuriyet için gönderilme ihtimali olan yerleri gördükten ve bu konumların yaşadığı yere uzaklığını ve yaşam şartlarını da gözden geçirdikten sonra kendisinin sabit bir yaşamı gerektiren memurluğu yapamayacağını fark eder. Kendisi Boğaziçi yalılarında oldukça havai bir şekilde zaman geçiren, gönül ilişkileri konusunda ise çapkın olan ve birçok genç kızın kalbinde yaralar açan bir gençtir. Eğitimini tamamladıktan sonra da kendini bu tarz maceralara atar. En büyük eğlencesi genç kızların kendi aralarındaki eğlence anlarını gözetlemek hatta bunu gizlice yaparak bundan da oldukça keyif almak olan Macit bir gün gözetlediği yalılardan birindeki genç kıza yani Humret'e aşık olur. Bir gece Humret'i gözetlerken denize düşmesi sonucu hayranlığı ortaya çıkar ve Humret'ten aldığı karşılıkla aralarında insanlardan uzak , doğayla iç içe oldukları gayet masum ve yoğun bir aşk hayatı başlar . Macit'in karakter gelişimi bence Humret' e aşık olduktan sonra şekilleniyor. Humret'e olan aşkı ve ilişkileri devam ederken Çanakkale'de savaş başlıyor ve Macit de yedek subay olarak cepheye gönderiliyor. Kitabın başlarında oldukça burnu havada ve vurdumduymaz olarak tanıdığımız Macit büyük bir gönüllülükle ve milli duygularla görevini yerine getiriyor. Cephede yaralanan Macit iyileşmesi için evine gönderiliyor ve bu süreçte de Humret her şeyi göze alarak Macit'le ilgileniyor. Macit Humret'e evlilik teklifi ediyor fakat kendisi bu süreçte de yeni bir cepheye gönderiliyor. Evlilikleri ertelenen iki aşığın kavuşmaları Macit'in cepheden dönmesine kalıyor. Bundan sonraki süreçte ise Macit savaşta esir düşer , esir düştüğü kamptan kaçarak , Türklere karşı sevgisi olan bir prensin yanına sığınır ve onun kızı Fatma'yla uzun vakitler geçirir. Fakat karşısına kim çıkarsa çıksın aklı ve kalbi geride bıraktığı Humret'tedir. Kitapta anlatılan olaylar savaş sürecini ve dolayısıyla da 3 4 senelik bir zaman dilimini kapsıyor. Savaşın insanların karakterlerine ve yaşam şekillerine olan etkisi , çekilen sıkıntılar sonucu oluşan yoksulluklar ve toplumun ahlaki yozlaşması , değerlerin süreç içerisinde nasıl değişebildiğini anlatan güzel bir kitap. Sevdiği kadını aklından ve kalbinden çıkaramayan , ona olan sevgisinin bir gün onu sevgilisine kavuşturacağına olan inancıyla her zorluğun üstesinden gelen genç bir adam ve yaşadıkları .. Macit'in Türk edebiyatının unutulmayacak karakterlerinden biri olduğunu düşünüyorum . Kitap ise beklentimin çok çok üstünde etkiler bıraktı diyebilirim . Okumanızı tavsiye ederim.
Harp DönüşüBurhan Cahit Morkaya · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025184 okunma