·56 syf.····Okunma: 25 Temmuz 2025 00:40 Salemde doğan ve perili öyküler anlattığı için "peri Oberon" adı takılan bir yazardan bahsediyoruz burada oberon ismini de kendisine uydurup bazı kitaplarını öyle imzalamış. Bu kitap öykü olsa da zamanında çok sevilmiş ve oyuna,film ve operaya çevrilmiş.
Kitap çok kısa olduğu için ben de kısa bahsedicem. Özellikle sizin için spoiler vermemeye çalışıyorum. Giovanni okumak adına Padova şehrine gelir ve orda eski bir malikanenin bir odasını tutar. Odasının camı muhteşem güzellikteki ve bilinmez bitkileri içeren bir bahçeye bakar. Bahçenin sahibi Dr. Rappaccini'dir. Meslektaşları arasında etik olmayan davranışlar sergilemesi ve araştırmalar yapması ile bilinir. Bir de kızı Beatrice vardır. Beatrice, babasının dokunamadığı bitkileri dokunabilmekte ve onlarla tek bir organizmayamış gibi yaşamaktadır. Giovanni çok geçmeden Beatrice'e aşık olur ve tüm uyarılara karşın bahçeye geçmenin yolunu bulur.
Kitap oldukça tekinsiz kurgu. Sık sık gotik öğeler ve melankolik geçişler var. Bahçenin ve Beatrice'in tekinsizliği okura mükemmel yansıtılıyor. Öyle ki kitap çoğu kaynakta korku olarak da geçiyor. Yayınevinin talihsiz bir kapak seçimi var bu anlamda. Yazarın kullandığı cümleler ve akış beni hayran bıraktı. Çeviri de ustaca yapılmış. Hawthorne'un orjinal dili oldukça zorlayıcıdır ingilizce olarak. Ama ben başarılı buldum. Üstelik metindeki güzel cümleler bozulmamış. Çapraz okumaya alayım derken bir oturuşta bitirdim çok meraklandırıcı bir akışı ve konusu vardı. Eğer yazardan daha önce bir okuma yapmadıysanız Bu kitap başlangıç olabilir. Balzac benzeri süslü cümlelere de hazır olmanız gerekmekte.
Ancak özellikle atmosferik ve tekinsiz anlatıları sevenlere öneriyorum.
#rappaccinisdaughter