Puan vermedi·304 syf.····Okunma: 24 Temmuz 2025 16:55 Anne Michaels / Bölük Pörçük Yaşamlar
Anne Michaels’ın Bölük Pörçük Yaşamlar adlı romanı, savaşın insan yaşamları üzerindeki yıkıcı etkilerini; kayıp, kimlik ve hafıza gibi temalar üzerinden ele alıyor.
İkinci Dünya Savaşı’nın ardından parçalanmış hayatların izini süren kitap, geçmişlerini onarmaya çalışan insanların hikâyesini anlatıyor. Yazarın şair kimliği romanın her satırında kendini hissettiriyor; betimlemeler özenle seçilmiş kelimelerle harmanlanmış. Başta bu şiirsel atmosfer beni etkiledi, ancak sayfalar ilerledikçe metnin yoğunluğu hikâyeyi gölgede bırakmaya başladı. Romanın parçalı yapısı ve karakterlerin iç dünyasına mesafeli anlatımı, okuma sırasında benim için duygusal bir bağ kurmayı zorlaştırdı. Merak hissi giderek azaldı ve hikâyenin bir parçası olamamaya başladım. Bu yüzden kitabı yarım bırakmakla devam etmek arasında gidip geldim. Yine de, dilin gücüne ve şiirsel anlatımın etkisine önem veren, olaydan çok duygu derinliği arayan okurlar için etkileyici bir roman olurken, güçlü bir olay örgüsü ya da karakter gelişimi arayanlar için zaman zaman yorucu bir deneyime dönüşebilir.