2025 42. kitabı
Dostoyevski’nin erken dönem eserlerinden biri olan Öteki, bireyin iç dünyasındaki çatışmaların, yabancılaşmanın ve parçalanmanın psikolojik bir anlatısıdır. Yazar bu kısa romanda, insanın kendi benliğiyle yüzleşmesini, akıl sağlığının sınırlarını ve toplum içindeki “görünürlük” ihtiyacını çarpıcı bir şekilde ele alır. Eserde başkarakter Bay Golyadkin’in kendisiyle birebir aynı olan bir “ikiz”inin ortaya çıkması, aslında onun bastırdığı, korktuğu ya da reddettiği yönlerinin fiziksel biçimde karşısına çıkması olarak yorumlanabilir. Bu anlamda Öteki, Kafkaesk bir atmosfer taşırken aynı zamanda psikanalitik bir derinlik de sunar. Ancak eserin dili, klasik Rus edebiyatının alışıldık yoğun ve dolambaçlı yapısını taşır. Özellikle iç monologlar ve karakterin zihinsel dağınıklığı, metni zaman zaman yorucu hale getirebilir. Yine de Öteki, Dostoyevski’nin ileride kaleme alacağı başyapıtların psikolojik temelini attığı önemli bir yapıttır. Bu inceleme ChatGPT aracılığıyla yazılmıştır.
ÖtekiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202530,4bin okunma