Kitabı 2 defa bi 20 li yaşlarımın başında birde sonunda okumaya calıştım. Kitabın son sayfaları uygulama içerdiğinden ve etkileşimli olduğundan dolayı tam anlamıyla bitiremedim çünkü bitmicek bir kitap yaşadıkça uygulamaları yapmak gerek olduğu için bi hayat bitince bitcek gibi. Kitabın kesinlikle okunmasını tavsiye etmekle birlikte birazcık indirgeme yaparak (kitabı okumamın üzerinden biraz zaman gectiğinden dolayı bunu yapmak zorunda olduğum için kitabın yazarına ve okuyucunun affına sığınıyorum bu konuda) özetlicem kendi perspektifimden. Kitap hafif ve orta ölçekteki psikiyatrik rahatsızlıklar için kendine yardım kitabı ; ve ayrıca bilimsel olarak hafif-orta düzeydeki medikal psikiyatrik ilaçlar kadar etkili hatta bazen daha etkili olduğu kanıtlanmış bir kitap olduğu belirtiliyor. Kitap bilişsel davranış denilen psikoloji ekolünü kendi kendine nasıl uygulayacağını pratik bir biçimde anlatıyor. Bu ekol çok bilmememle beraber sanırım psikoloji bilimindeki en son ve en güncel uygulama ekollerinden yanlışsam düzeltin. Bu ekole göre insan 3 seyden olusur yada insana yaklaşırken 3 parcası ele alınır ;duygu düşünce davranış.mantık şu ; insandaki psikatrik sorunlar aslında kontrol edilemeyen ve başa çıkılamayan duygulardır ; bu duygular tabi doğuştan bozuk olmaz insanı nevrotik yada psikotik yapan şey (kontrol edilemeyen etmenler haric) kişinin yaşadığı süre içindeki düşünceleri ve davranışlarıdır. Örneğin bir iş arkadaşımızın o gün canı birşeye sıkkın olsun ve bize olumsuz birsey demiş olsun ; buna duygularımız olumsuz sinyal verir ve düşüncelerimiz eğer o anda yeterince düşünemezsek otomatik olarak okumsuz düşünce üretir örneğin değersizlik iceren düşünceler ve bu düşünceler kontrol edilmezse bir süre sonra şema denen inanclara dönüşür. Duyguları kontrol etmek mümkün değil fakat düşünceleri ve davranışları kontrol etmek mümkün oldugundan , hastalık nasıl bunların kontrol edilemeyişinden birikerek oluşuyorsa ; bu istesek kontrolümüzde olabilcek şeyleri düzenleyip kontrol edersekte hastalık tersine döner. Çok mantıklı. ismindende anlaşılır bilişleri ve davranışları değiştirerek hastalığı iyileştirmek. Kendine yardım kendini iyileştirme kitabı şifa kitabı yada yazarın bulunduğu kültürün adlandırmasıyla bibliyoterapi kitabı olan bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca kıyaslamak gibi değil (çünkü tek bir ayeti dahi kıyaslanamaz) ama biran aklıma yine böyle bir kitap olan kendini iyileştiren ve şifa veren olarak tanıtan fakat insanların birçoğunun anlamını bilmeden adet olarak okuduğu , bilenlerinse siz anlayamazsınız diye diğerlerini hor gördüğü bu yüzdende iyileştirici etkisinden ve şifasından çoğunlukla nasiplenemediğimiz el kitap olan kitabımız aklıma ister istemez geldi bu aklıma gelişinide yazmak istedim.