2025 39. kitabı
Antik Yunan dünyasının en önemli üç tragedia yazarlarından biri olan Euripides’in kaleme aldığı ve elimize ulaşabilen oyunlarından biri. Oyunda kısaca şunlar anlatılıyor: Troya savaşı için bir koyda bekleyen ve yola çıkmak için rüzgar bekleyen ve sayıları bini bulan savaş gemilerinin içinde bekleyen krallar ve adamları olan askerlerde bir moral bozukluğu başlamıştır. Tüm güçlere Kuman’da eden Agamemnon, Tanrılardan bir işaret almak için Tanrıların temsilcisi Arkhas’a sanışır. Arkhas’da Agamemnon’a, geçmişte bir hayvana karşı işlediği suçun bedeli olarak çok sevdiği en büyük kızı İphigrnia’yı tapınakta kurban etmesini ister. Agamemnon önce kararsızlık yaşamışsa da Tanrıların dileğini yerine getirmek için kızını Achileus ile evlendireceğini haberini Argos’a(Memleketine, eşine ve kızına) bildirir. Bir süre sonra cepheye annesiyle gelen kızını tapınakta kurban etmek için harekete geçer. Kızını teslim eder tapınağa. İphigenia da kendisini kurtarmak isteyen annesi ile Achileus’a karşı çıkar ve kendisini Tanrı’lara , vatanına yani yüce değerlere gönüllü kurban olarak sunar. Bu davranışı ile çok yüceltilen İphigenia’nın infazı kılıçla tam gerçekleştirilecekken Tanrıların ani müdahalesiyle kurtarılır ve yerine iki geyiğin kanı akıtılır. İphigenia’nın göğe çıkarıldığı inancı öne çıkarılır. Öyküsü bu şekilde olan Teagedia’nın bize vermek istediği çok daha derin dersler olduğu görülüyor. Eserden hareketle: 1-Tanrılara insan kurban etme geleneğinin varlığı, 2-İnsan kurban etme ritüelinin yerini hayvan kurban etmenin aldığı, 3-Toplum ve Tanrı’lar için yapılan fedakarlıkların karşılıksız kalmadığı, 4-İnsanın çok bağlandığı şeyleri kaybetmeyi göze almadan daha güzel şeylere ulaşamayacağı, 5-Kurban olarak erkeklerden çok kadınların kurban edildiği, 6-Kadınların iradelerinin toplum için alınan kararlara dahil edilmediği, 7-Her yurttaşın özgür olduğu Yunan toplumunda kadınların söz hakkına sahip olmadıkları ve yurttaş olarak kabul edilmedikleri, 8-Kadınların özellikle meta gibi satın alınabildiği, 9-Köleliğin toplumsal bir gerçek olduğu, 10-Kötülüğün insan ömrü tarihçesinde muhakkak trajik bir ceza ile denkleştirildiği bilgilerini öğreniyoruz. Psikolojik tahlillere de yer verilen bu tragedia’nın okunmasında büyük faydalar olacağını düşünüyorum.
İphigenia Aulis’teEuripides · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2017490 okunma