2025 37. kitabı
1568-1639 arasında yaşamış İtalyan şair, yazar ve Platoncu filozof Tommaso Campanella Ütopya yapıtı Güneş Ülkesi ile felsefe tarihinde geleceğin toplum tasarımı anlamıma gelen ütopya geleneğinde çok önemli bir yer tutan önemli bir isim. “Güneş Ülkesi, adaletsizliğin bilincinde olan, toprağından sürülmüş, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekmiş ve bunun acısını taşımış bir insanın, adil ve dayanışmacı, baskı ve sefaletten arınmış bir toplum düşünün somutlaştırıldığı bir ideal kent tasarımıdır.” Evet, düşünce düzeyinde bazı şeyleri tasarlamadan yapılan toplum tasarımı faailiyetleri her zaman beraberinde bir yığın sorun getirecektir. Önemli bir duruş ise süregelen problemlere çözüm olabilecek tasarımlarda, özgür tasarımlarda bulunmaktır. Bu günün insanını, aktörünü dünün düşünen insanının düşüncesiyle bağlı bırakmak çıkmaz sokaklara sürükleyecektir bizi. Özgür bireyler olarak geleceğe bakabilmek ve özgür-özgün tasarımlar üretmek gerekiyor. Platonla başlayan Ütopya geleneğini hümanist filozof Thomas More’den sonra devam ettiren Campanella ne yazık ki bu gün de olduğu gibi özgür ve özgün düşüncelerinden dolayı 71 yıllık ömrünün 27 yılını klisenin ve hükümranların işkencesi ve hapisleri ile geçirmiştir ancak bu gün ona bu muameleyi reva görenler tarihin çöplüğüne atılmışken Campanella 21.yüzyılda da okunabiliyor. Kesinlikle okunması gereken bir eser.
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20084,670 okunma