Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Güneş Ülkesi

Tommaso Campanella
Calabria’nın Stilo kentinde doğar Campanella (1568-1639) ve çoğu yılları zindanlarda işkence çekerek geçen zorlu bir yaşam sürer. Aristoteles karşıtı doğa bilimci Bernardio Telesio’nun etkisiyle ilk önemli yapıtı Philosophia sensibus demonstrata’yı kaleme alır. Napoli’deyken tanıştığı Rönesans’ın ünlü âlimlerinden Giambattista Della Porta’nın doğal büyüyle ilgili görüşlerinin etkisiyle kendi doğa felsefindeki doğal büyünün yerini de açımladığı Del senso delle cose e della magia naturale adlı eserini kaleme alır. Ardından çoğunu zindanlarda yazdığı Apologia pro Telesio, Rhetorica Nova, Monarchia del Messia, Atheismus Triumphatus, Quod Reminiscentur, Apologia pro Galileo adlı eserler gelir, Theologia’sını da büyük oranda tamamlar. Campanella’yı Güneş Ülkesi’ni yaratmaya, başka deyişle bir başka kent, bir başka ulus, bir başka yaşam biçimi ve bir başka kilise arayışına götüren yolun başında, yine Telesio’nun görüşleri yer alır. İlkin İtalyanca olarak 1602 yılında kaleme aldığı Güneş Ülkesi’ni, eserin daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla 1613 yılında Latince olarak yeniden yazar. Campanella’nın Kilise, Tanrı, doğa, varlıklar, evren, siyaset, toplum ve en önemlisi yeniden yapılanmayla ilgili bütün düşlerinin ete kana bürünüp dirildiği bir coğrafya, bir filozofun dünya üstünde kurmak istediği, ama ancak zihninin kıyısında bucağında kurmak zorunda kaldığı bir sığınak olur Güneş Ülkesi.
Yazar:
Tommaso Campanella
Tommaso Campanella
Çevirmen:
Çiğdem Dürüşken
Çiğdem Dürüşken
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 195Basım Tarihi: 1 Mart 2008Yayınevi: Kabalcı YayıneviOrijinal Adı: Civitas Solis
ISBN: 9789759971236Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
195 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Campanella sabrı dilerim hepinize..:D
Selam, arkadaşlar. Yine bir inceleme.:D Bu günlerde her kitaba eklerim herhalde. :) Campanella, düşüncelerini yirmi yedi yıllık hapis hayatıyla ödemiş ama düşüncelerinden asla vazgeçmemiş bir yazar. Hapise atılmasının nedeni, yaşadığı dönemde Avrupada istediği şekilde yönetilen devletin olmamasına itirazıydı. Kitap Platon'un Devlet kitabıyla aynı amaca hizmet ediyor. Felsefe ile kurulmuş bir devletin hayalini kuran Tommaso bunu kitap olarak yazmaya karar verir. Kitapda hayal edilen ülkenin mimari yapısına kadar yazılmış. Beğendiğim kısımlar olsa da arada sıkıldığım doğrudur..:) Kitabın yarısı 2 şahsın diyalogundan oluşuyor: Ospitalario ve Cenovalı Kaptan. (Ospitalario, Kutsal topraklarda hastalanan hacılara bakmak amacıyla kurulmuş bir kuruma bağlı kimselere verilen addır.) Ospitalario soruyor kaptan cevaplıyor. Sonradan ek olarak 3 bölüm var. En sonunda dikkatimi çeken ve yazarı daha da merak etmeme sebep olan kısım: Campanella'nın çağdaşı Rossi adında bir yazar şöyle yazıyor:Campanella'ya otuz beş saat boyunca yaptıkları işkence öylesine vahşiceydi ki «kıçının bütün kan damarları kopmuş, açılan yaralardan durmadan kanlar boşalıyordu.Dişlerini sıkıp işkenceye öylesine dayandı ki, ağzından, bir filozofa yakışmayacak tek kelime bile alamadılar.» İyi okumalar. (:
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
Reklam
195 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Ospitalario ile Cenovalı bir kaptan arasında geçen diyalogdan oluşan bir kitap.. Cenovalı Kaptan yaptığı bir deniz yolculuğu sırasında başından geçen olayları anlatıyor.. Toprabana'ya varır varmaz karaya çıkmak zorunda kalıyor ve ekvatorun altına düşen geniş bir ovada kurulmuş bambaşka bir devlet düzeniyle karşılaşıyor.. Bilindik krallıklardan farklı, kurulu bütün devlet düzenlerinden farklı bir ülkeydi burası.. Bu ülke; Sosyalizmi kucaklayan, aileyi kötüleyen ve Hristiyanlığa sempati duyan bir ülkedir.. Ancak güneşin, yıldızların ve gezegenlerin hareketlerini takip ederek sistematik bir şekilde ütopik bir dünya düzeni kurmayı başarıyor.. Askeri, eğitim, bilim, teknoloji, sağlık, astroloji alanlarında ne kadar başarılı olduklarını açık açık vurgulasa da eksik olduğu konular da hemen göze çarpıyor okurken.. Bir süre aralarında misafir ettikleri Cenovalı Kaptan bütün gözlemlerini bize sunuyor, kafanızı kurcalayan birkaç konu dışında beğenebileceğiniz kısa, akıcı, ütopik bir kitap..
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
195 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
En başarılı ütopyalardan bir olan Güneş Ülkesi insanın bu günkü toplumu sorgulamasını da ciddi bir şekilde sağlayacak kadar önemli bir eser.İnsanın arzulayabileceği en ideal toplumu oluşturmaya çalışan herkes gibi Campenella'da parayı toplumdan kaldırmayı düşlüyor.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
195 syf.
8/10 puan verdi
Francis Bacon'nun kıskanıp yazmakta olduğu kitabını yarım bıraktırdığı kitap şaka tabi ki orasını bilemiyoruz. . . Campanella kendi dünyasından huzur dolu bir ülke tasfir etmiş, ilimle uğraşan kendi inanclari olan ve dünyayı daha iyi hale getirmeye uğraşan ada insanları. . . Diyalog halinde akıp giden konumuz, Hospitalarius (küdüste kurulan ve hacılara bakma görevi üstlenen tarikat üyesi) ve Cenevizli Kaptan arasında soru-cevap şeklinde geçmektedir. . . Bilim, sadece gerçeği arama iyilik için kullanma tek dertleri bu. Astroloji ile ilgilenenlere tavsiye edilir :) Güneş ülkeliler bütün işlerini, aklınıza gelebilecek herşeyi gezegenlerin konumlarına ve yıldızlara göre yapıyorlar. Tabi ki din, teoloji olmazsa olmaz böyle bi ülke yaratırken. Ülke halkı sadece iyiliğin Tanrıdan geldiğine inanıyorlar kötülük ise tercih, Güneş ise tanrının sadece bir tasfiri güneş insanlara iyiliğini verirken güneş tanrının bir aracı.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
Reklam
195 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
44 günde okudu
bir kaç defa pes edip yarım bırakmak üzereyken bir gayretle geri dönüp okuyup bitirdiğim kitaptır. hoş güzel ve akıcı bir sohbet. İlginç bir ütopya örneği. İki kişinin sohbeti üzerinden geçiyor kitap. biraz fazla hristiyanlığa övgü vardı ancak yazıldığı döneme bakınca bunun sebebini anlayabiliyorum. Yıldızların ve gezegenlerin hareketine göre gelişmiş bir medeniyet tasarlanmış olması bana hayli ilginç geldi. bi gün bu şekilde bir toplum sistemi gelir mi diye merak etmiyor değilim.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
195 syf.
·
Puan vermedi
Thomas more ütopya kitabına benzer bir tarza yazılımış bir kitap Güneş ülkesi ,Campanella’nın günün birinde gerçekleşeceğini düşündüğü bir devlet ve toplum tasarısı anlatıyor bize Devleti yönetenler her konuda en iyi yetişmiş olan insanlardan oluşmak ta ve seçilmekte Güneş ülkesinin başında hem filozof hem rahip olan bir hükümdar bulunmaktadır. İnsanların ne kendi evleri vardır her şey ortaklaşa dır. Özel mülkiyetin yasak olduğu bir düzen işlemekte özel çıkarların ortadan kaldırılması toplum içindeki çıkar çatışmalarını ortadan kaldırıyor. Onun için, Güneş ülkesinde her şey devlete ve genel yarara hizmet etmelidir. Bu da sosyalizmin temelini oluşturmakta. iyi okumalar
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
195 syf.
5/10 puan verdi
Campanella'nın kaleme aldığı bu ütopya bir nevi komünizmi temel alıyor. Özel mülkiyetin kendini beğenmişlik getireceğini ve zenginlerin kibirli, fakirlerin ise sinsi olacağını; her şeyin herkese ait olması ile bunu önleyebileceğini düşünmüş. Ama burada "her şey"den kasıt gerçekten her şey. Kadınlar, çocuklar, evler... Bu yüzden para da yok. Güneş Ülkesi'nde herkes hep beraber üretiyor, yiyor, hep beraber eğitim görüyor, ülkeyi yönetiyorlar. Eğitimle ilgili kısımlar hoşuma gitti. Çocukların hepsi hem bedensel hem zihinsel olarak eğitiliyorlar ve hangi alana eğimli ise orada eğitim görüyorlar. Sadece kendi alanlarında değil, diğer alanlarda da hatırı sayılır bir bilgi birikimine sahip oluyorlar. Bu eğitimleri sadece dinleyerek almıyorlar, hem gözlemleyerek hem uygulamalı olarak yerinde öğreniyorlar. Yönetici ise "bütün bilim dallarını öğrenmeye hevesli, usta ve doğadaki nesneleri düşünüp taşınmaya yatkın" olmak zorunda. Yöneticinin "Metafizikçi" ya da "Güneş" olarak anılması da astrolojiye önem vermelerinden kaynaklanıyor. Tüm adımları yıldızlara ve gökyüzündeki diğer olaylara göre planlıyorlar. Bu bir anlamda doğa felsefecisi olan Campanella'nın doğayı yaşamın merkezine koyma düşüncesiyle ilişkili. Her şeyin Tanrı'dan geldiğine, saygı duydukları Güneş'in bile Dünya'yı sadece "yakıp kavurduğuna" ama yaşamsal olayların gerçekleşmesinin Tanrı'nın elinde olduğuna inanıyorlar. Yer yer katıldığım ve katılmadığım noktalar oldu ama okunması gereken bir ütopya örneği olduğunu düşünüyorum.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
195 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Campanella'nın 1602 yılında, 27 yıldır işkenceyle yattığı hapis hayatında yazdığı bir ütopya. Mutlu bir cumhuriyetin betimlemesi. Güneş ülkesinde çocuklar kişilere ait değildir, özel mülkiyetin, ailenin olmadığı bir ülkedir. Acılar içinde yaşamış bir insanın ideal kent tasarımı.( platon'un devletinden etkilenmiş)
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kabalcı Yayınevi · 20083,483 okunma
Reklam
78 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Eğer 3 günlük yılbaşı tatiliniz varsa ve nereye gitsem diye düşünüyorsanız Güneş ülkesi sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Olabilir diyorum çünkü bazı ülke ve şehirlerde gerçekten yaşanmaz sadece gezmek için gidilir. Misal vereyim; İstanbul, gittim gezdim ama yaşayamam, o ne kaos öyle metrobüs sürekli dolu geliyor ve dolu olmasına rağmen şoför her durakta o kapıyı açıyor... Neyse dönelim Güneş ülkesine 3 gün kendi bütçelerinden yedirip, içirip, gezdirecek ve dahi ayaklarınızı bile yıkayacaklar. Biletiniz bu kitap, ne duruyorsunuz... Distopyalar karanlığı, ütopyalar aydınlığı temsil eder. Fakat ne yazık ki ütopyalar asla gerçek olmayacak düşlerdir, distopyalar ise içinde yaşadığımızdır ne yazık ki. Okurken özgürlüğe alışkın bizler bu kadar müdahaleyi kaldırabilirmiyiz onu sorgulayacağız. En küçük bir örnek vermem gerekirse bir çocuğunuz oluyor ve ismi devlet veriyor, siz kayınvalideniz ya da kayınpederinizin ismini koyamıyorsunuz ya da koymamak için kavga etmiyorsunuz, düzene bak... More un ütopyası kadar sevmedim ama şans verilmesini isterim. Yazar Campanella ile ilgili birkaç şey söylemek gerekirse yaramazmış, daha iyi bir dünya için hazırladığı ayaklanma planı suya düşünce mahkum olmuş ve hayalindekini dört duvar arasında kağıda aktarmış, özel mülkiyetin olmadığı ve herşeyin ortak olduğu Güneş ülkesi işte böyle doğmuş.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Kapra Yayıncılık · 20213,483 okunma
78 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Kitabın arkasındaki "Güneş Ülkesi, tıpkı Thomas More'un Ütopya'sı ... gibi, felsefi bir ütopya eseridir." yazısı beni çok heyecanlandırmıştı. Çünkü Ütopya'ya hayran kalmıştım.. Kitaba iki tane alıntı atmamdan da anlaşılmıştır, çok alıntı atan biri olarak.. Kitap güzel ama fevkalade değil kitabı bitirmek için okuduğumu söyleyebilirim, ihanet edip yarım bırakmak istemedim.. Eğer bu tarz kitapları okumayı seviyorsanız Ütopya'yı öneririm ama maalesef bu kitabı değil.. Keyifli okumalar. ✿◡‿◡
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Karbon Kitaplar Yayınları · 20203,483 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
31 saatte okudu
Canpanella , " ütopya "dan ziyade bir " distopya " yı anımsattı bana. Kitap bazı bölümlere ayrılmış metafizik, güç, sevgi ve bilgelik olarak. Bu dört başlık altında güneş ülkesini anlatıyor ve gerçekten hepsi birbirinden korkunç geldi bana . Cesur Yeni Dünya distopysını, Canpanella'nın sözde ütopyasıyla kıyaslamam bile Aldous Huxley'e çok büyük haksızlık olur. Niye böyle düşünüyoruma gelirsek. Mesela bir kaç örnek vermek isterim; "memurlar halkın isteği doğrultusunda değiştirilebilir. Ama baştaki dört yönetici kesinlikle değiştirilemez" diyor Canpanella. Bu yöneticiler sadece kendi arasında istedikleri kişiyi seçiyorlarmış. Bir başka örnek; bir kadın gebe kalmaz ise başka bir erkek ile birleştirilirmiş, tekrar gebe kalmadığı takdirde "orta malı" olurmuş. NE ! Ben bu sözde " ütopya" nın yakınına bile uğramayayım. Canpanella, tüm kötülüklerin ve haksızlığın ana sebebini, insanın bencil bir varlık olarak sadece kendini düşünmesi olduğunu ileri sürüyor. Ancak vaadin olan dünyaya baktığım da içim karardı Canpanella ! Kitap, karşı olduğum bir fikre neden karşı olduğumun farkında olmak için; karşıt fikirleri de okumam gerektiğini hatırlattı bana. Daha önce pek distopya okumamış olduğumun farkına varma mı sağladığın için teşekkürler Canpanella ! Arkadaşlar, kitabın yazıldığı dönemi de göz önünde bulundurarak bu incelemeyi yapmaya çalışıtım. Güneş ülkesi, Güneşimi hatırlattığı için de ayrı bir anlama sahip oldu benim için.
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,483 okunma
145 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Antifeminizmin Pençesindeki Güneş
Yıllarca hapis hayatı yaşayan ve işkenceler görmüş Campanella'nın toplum düzeni huzursuzluğunu kaleme almış olduğu ütopik eseri: Güneş Ülkesi. Kişileri Hindistan'dan 7 katman, 6 ay süre ile yer değişimi. Kast sistemine bir atıf niteliği taşıdığını düşündüğüm eser, kadının metalaştırmanın daha da ilerisine götürerek değersizleştirmiş. İnsanı duygudan yoksun bir makine gibi yansıtmıştır. Cesur Bir Dünya da güneş ülkesine ihtiyacın olmadığı da aşikardır.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,483 okunma
143 syf.
7/10 puan verdi
Biraz inceleme birazcık sitem
Güneş Ülkesi, yıllarını hapishanede geçirmiş ve defalarca işkenceye maruz kalmış İtalyan filozof Tommaso Campanella’nın, yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden memnuniyetsizliği üzerine kaleme aldığı bir ütopya. Kitapta, her ütopyada olduğu gibi, kendi dönemine yöneltilmiş eleştirilerin yanı sıra yeni bir devlet sistemi ve toplum düzeni için öneriler de yer alıyor. Güneş ülkesi, son derece katı bir şekilde belirlenmiş geometrik bir şehir planı ve mimariye sahiptir. Şehir 7 katmandan oluşur ve kişiler evlerinde 6 ay süreyle yer değişirler. Böylece toplumda her şey ortaktır ve insanlar toplumun refah, mutluluğu için çalışırlar. Herkes mutludur çünkü insanlar sevdikleri işlerde çalışıp yarar sağlıyor. Gelelim bize. Daha adil bir dünya mümkün mü? Bilmem ama daha adil bir Türkiye'nin mümkün olması için yukarda olanların kendilerinden taviz vermesi gerekiyor şayet bu olmazsa bazıları çöpte ekmek toplamak zorunda kalırken bazıları sırf bir ideolojiye bağlı oldukları için beş maaş ile zevk ve sefa içinde yaşamaya devam edecekler. İncelemem bu kadar vakit ayıranlara teşekkür ederim. İyi okumalar...
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Çan Yayınları · 19653,483 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.