Güneş Ülkesi

Tommaso Campanella
Campanella'ya göre doğa "sonsuz bilgelik" üzerine yazılmış bir kitaptır. Çünkü doğa yaşayan bir organizmadır, doğada olup biten her şey iki karşıt gücün ilişkisi sonucu meydana gelir. Her varlık kendini koruma eğilimini duyularla gerçekleştirir, kendisine zarar verecek olandan bu sayede kaçar, olumlu olanı arar. Aristoteles karşıtı bu görüşleri, Dominiken manastırlarındaki yalın ve paylaşımcı yaşam anlayışıyla birleşince Campanella sürekli baskı altında tutulur; hapsedilir, işkence görür, sürgüne gönderilir. Güneş Ülkesi yazarın özgürlük arayışınının ütopyasıdır. Kitabın kahramanı olan ve yeniyi arayışı simgeleyen Cenevizli Kaptan seyahatleri sırasında ekvatorun altındaki Taprobana adasına gelir. Burada yurttaşların bir tür komün hayatı sürdürdüğü Güneş Ülkesi'ni görür. Kendini beğenmişliğe, dolayısıyla kötülüğe yol açtığından özel mülkiyet yasaktır; bu ülkede her şey herkese aittir. Herkes sürekli eğitim görmekte, kendini geliştirmektedir. Bütün hayat, varlıktaki olumlu olanı ortaya çıkarıp geliştirmeye adanmıştır. Güneş Ülkesi, Thomas More'un Ütopya geleneğinin parlak bir örneğidir. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Tommaso Campanella
Tommaso Campanella
Çevirmen:
Çiğdem Dürüşken
Çiğdem Dürüşken
Editör:
Eyüp Çoraklı
Eyüp Çoraklı
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 145Basım Tarihi: Kasım 2018Yayınevi: Alfa YayıncılıkOrijinal Adı: Civitas Solis
ISBN: 9786051069180Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
145 syf.
·
Puan vermedi
·
31 saatte okudu
Canpanella , " ütopya "dan ziyade bir " distopya " yı anımsattı bana. Kitap bazı bölümlere ayrılmış metafizik, güç, sevgi ve bilgelik olarak. Bu dört başlık altında güneş ülkesini anlatıyor ve gerçekten hepsi birbirinden korkunç geldi bana . Cesur Yeni Dünya distopysını, Canpanella'nın sözde ütopyasıyla kıyaslamam bile Aldous Huxley'e çok büyük haksızlık olur. Niye böyle düşünüyoruma gelirsek. Mesela bir kaç örnek vermek isterim; "memurlar halkın isteği doğrultusunda değiştirilebilir. Ama baştaki dört yönetici kesinlikle değiştirilemez" diyor Canpanella. Bu yöneticiler sadece kendi arasında istedikleri kişiyi seçiyorlarmış. Bir başka örnek; bir kadın gebe kalmaz ise başka bir erkek ile birleştirilirmiş, tekrar gebe kalmadığı takdirde "orta malı" olurmuş. NE ! Ben bu sözde " ütopya" nın yakınına bile uğramayayım. Canpanella, tüm kötülüklerin ve haksızlığın ana sebebini, insanın bencil bir varlık olarak sadece kendini düşünmesi olduğunu ileri sürüyor. Ancak vaadin olan dünyaya baktığım da içim karardı Canpanella ! Kitap, karşı olduğum bir fikre neden karşı olduğumun farkında olmak için; karşıt fikirleri de okumam gerektiğini hatırlattı bana. Daha önce pek distopya okumamış olduğumun farkına varma mı sağladığın için teşekkürler Canpanella ! Arkadaşlar, kitabın yazıldığı dönemi de göz önünde bulundurarak bu incelemeyi yapmaya çalışıtım. Güneş ülkesi, Güneşimi hatırlattığı için de ayrı bir anlama sahip oldu benim için.
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
Reklam
145 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Antifeminizmin Pençesindeki Güneş
Yıllarca hapis hayatı yaşayan ve işkenceler görmüş Campanella'nın toplum düzeni huzursuzluğunu kaleme almış olduğu ütopik eseri: Güneş Ülkesi. Kişileri Hindistan'dan 7 katman, 6 ay süre ile yer değişimi. Kast sistemine bir atıf niteliği taşıdığını düşündüğüm eser, kadının metalaştırmanın daha da ilerisine götürerek değersizleştirmiş. İnsanı duygudan yoksun bir makine gibi yansıtmıştır. Cesur Bir Dünya da güneş ülkesine ihtiyacın olmadığı da aşikardır.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
150 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Güneş Ülkesi bir ada devletidir. Yönetiminde "Sol" denilen en büyük rahip vardır. Sol bizim dilimizde güneş olarak geçer. Ondan sonra gelen yardımcıları; Pon, Sin ve Mor'dur. Bunlar; Güç/Kudret, Bilgelik ve Sevgi anlamlarına gelmektedir. Bu devlette her şey eşitttir ve kadınla erkeğe aynı derecede haklar verilir. Bu ülke iç-içe girmiş
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
145 syf.
8/10 puan verdi
Siyaset bilimcilerin kesinlikle okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ütopyası , hemen hemen tüm yönetim kitaplarında olduğu gibi öğüt verici. Yanı sıra akıcı bir dil ile okurunu bağlayan ve süreci sorularla canlı tutuyor. Dönemsel göndermelerin bulunması ile birlikte itirazda içeriyor önsözünde. Kamucular da okusun kamucularda
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
Reklam
150 syf.
5/10 puan verdi
Kitap sanki utopyadan daha çok hristiyanlığı tabliğen kaleme alınmış. Yazıların büyük bir bölümünü yıldızların konumundan bahsetmekle geçiriyor.Bi de mal varlığının topluma ait olduğu bir ülkede yiyeceklerin eşit paylaşılmaması adaletli değil. Sınıflandırma var,güç kullanımı var,taşlayarak öldürme akla zarar, Kadınların paylaşılması ve cinsel ilişkilerin yönetilmesi, aşk kavramının kalıbının değişdirilmesi, aile kavramının olmaması,bence bunlar utopya değil,daha çok sömürgeci bir ülkenin asker yetiştiren kommunasına benziyor. Böyle bir devletin var olması mümkün değil, adı bundan dolayı ÜTOPYA olsa gerek.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
6 saatte okudu
Ütopyalar güzeldir
Bir bilim-kurgu filmine hapsolmuş gibiyiz bu günlerde... En önemli yoldaşım Alfa Yayınlarının veritas seti kitapları oldu. Antik eserleri orijinal dilinden Türkçeye kazandıran bu seri yeni favorim. Ütopyalara sığınmaktan, kurguya sarılmaktan başka çare bilen var mı?
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
·
Puan vermedi
Hayali bir dünya inşa eden ve bu dünyada mutlu olduklarını zanneden mutlu da olan kişilerdir. Üsten bakılınca gıpta edilecek hayat tarzları mevcut. Daha sonra insanların bunlara dayanilmaz özgür bireyler olduğunu farkedeceksiniz
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
10 saatte okudu
İncelemeyi Öteki Yayınevi, Birinci Baskı: 2017, Özlem Pekcan(Çev) üzerine yapıyorum. Eserin İtalyanca özgün adı "Citta del Sole", ve ilk defa Latince olarak "Civitas Solis" 1623'te Farankurt da basılıyor. Özgün metin ise ancak 1904'de basılıyor. Öteki'nin çeviride kaynak aldığı eser ise 1602'de Campanella'nın kaleme aldığı ilk metindir. Eser, Ospitalario Tarikatı Rahibi ile Cenevizli Kaptan arasındaki diyaloglardan oluşur. Rahibin soruları doğrultusunda Cenevizli Kaptan, bir zamanlar topraklarında yaşamış olduğu Güneş Ülkesi'ni anlatır. Kentin coğrafyasını, fiziksel yapısını, eğitim, savaş, inanç ve astroloji anlayışını, toplumsal yaşamını aktarır meraklı rahibe. Güneş ülkesindekiler, mülkiyet duygusundan yoksundurlar, kendi evleri, kendi çocukları yoktur. Yöneticileri(buna "Güneş" derler.) tüm bilim ve sanat dallarını, varlığa ait olan bilgiyi en iyi şekilde bilmek durumundadır. Neslin sağlıklı olarak devam edebilmesi için hangi kadının ve erkeğin kiminle ilişkide bulunacağı yönetim tarafından belirlenir. Kadın ve erkek arasında tutkudan ziyade arkadaşlık daha öndedir. Ölümden korkmazlar çünkü ruh onlar için ölümsüzdür. Bilim ve felsefeyle uğraşırlar ve dünyadaki diğer halkların eninde sonunda kendileri gibi olacağını söylerler. Güneş ülkesindekiler, neye ihtiyaç duyuyorsa ona sahiptirler. Pekcan, Tommaso Campanella adlı giriş metnini bitirirken şöyle diyor; "Elinizdeki kitap, gördüğü baskı ve işkenceler karşısında isyan eden, Altın Çağ özlemiyle yanıp tutuşan bir ruhun felsefe, astroloji ve dinle harmanlanarak dile gelmiş rüyasıdır."
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
Reklam
150 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Spoiler içerir Thomas more sonra Francis bacon ülkesine gidip seyehat edip dönünce yolumun üstünde Campanellanın güneş ülkesini ziyaret ettim. Burda da dini lider Metafizikus gördüm .(Zaten Campanella hıristiyanlığa bağlıdır ve Campanella’ya göre bilginin temeli duyumdur. Doğa, Tanrı’nın bir görünümüdür ve inanç da bir bilgi biçimidir. Düşüncesine sahiptir. Bilgi konusunda sokratese de bağlılığı var.) Halkla sohbet ettim, toplumu tanıdım politik birlik olduklarını hepsinin birbirini tamamladığını gördüm. Üstünlük vasfı yok.Güneş Ülkesinde tek ayrım bilgi bakımındandır. Devleti en bilgili kişi yönetir.kimsenin hiçbir şeyi yoktur. Çünkü sahiplik duygusunun bencilliği körükleyeceğine inanıyorlar. Neyse siz gidin tanışın gezin o ülkeyi . büyük duvarlara her birinde farklı alanlarda bilgilerle dolu yazılar var. Turistik bi yer :)
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
145 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Güneş Ülkesi’nin yönetimsel başarısı gücünü üç temel ilkeden alır. Bunlar Güç, Bilgelik ve Sevgidir. Her ilkenin bir lideri ve bu liderlerin üstünde güneş adında kralları var. Bu devlette her şey eşitttir. Okullardaki çocuklar hangi erdem alanına eğilim gösterirse o alana göre eğitilir ve o alanda yetkin hale getirilir, ileride de eğilimi olduğu alanda görev alır. Özel mülkiyet kesinlikle yoktur, tüm kötülüklerin kaynağının insanda bulunan bencil ve mülk düşkünü yan olduğunu savunan Campanella, kurduğu ideal ülke tasarımında, insanların genel yarara ve içinde bulundukları topluma katkı sağlamaya odaklı bireyler olarak yetişmelerinin öneminden bahseder. Güneş ülkesinde tüm işler vatandaşlar arasında eşit paylaşılır ve herkes günde dört saat çalışır. Günün geri kalanı ise kültürel ve bedensel aktivitelere ayrılır ve ülkenin her karış toprağı da ekilmiştir. Güneş ülkesi, idealler ülkesidir. Olması gerekenin, olması gerektiği zamanda ve şekilde uygulamaya konulduğu dünya üzerindeki en gelişmiş ülke olma vasfına sahip olan yerdir.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
34 saatte okudu
Güneşi İçenlerin Türküsü Bu bir türkü toprak çanaklarda güneşi içenlerin türküsü! Bu bir örgü alev bir saç örgüsü! kıvranıyor; kanlı; kızıl bir meş'ale gibi yanıyor esmer alınlarında bakır ayakları çıplak kahramanların! Ben de gördüm o kahramanları, ben de sardım o örgüyü, ben de onlarla güneşe giden köprüden geçtim! Ben de içtim toprak çanaklarda güneşi. Ben de söyledim o türküyü! zannedersem bu şiirde Nazım Hikmet'in ütopyasıydı. Çünkü edebiyatçıların da sığındığı bir zihin ülkesi olamaz mıydı? Nazım Hikmet Campanella'yı okumuş mudur bilinmez ama onun da vardı bence buna benzer bir hayali. İkisi için de ortak başka bir neden vatanlarından sürgün edilmeleri ve mevcut düzene başkaldırmaları olmuştur. Güneş Ülkesi bir ada devletidir. Başlarında en büyük Metafizikçi de diyebildiğimiz Güneş adını vermişler. Yardımcıları da Güç, Bilgelik ve Sevgi. Güneş, güç, bilgelik ve sevgi diyarı bu Güneş Ülkesi. "Hint Okyanusundaki Taprobana adasına yerleştirdiği ütopyasının. Burası yaşamının yarısını hapislerde, sürgünlerde geçirmiş bir filozufun tanrı, kilise, evren, siyaset, toplum, ve yeniden yapılanma ile ilgili bütün düşlerinin ete kana bürünüp dirildiği bir coğrafyadır; bir filozofun dünya üzerinde kurmayı düşlediği ama ancak zihninin kıyısında bucağında kurmak zorunda kaldığı bir sığınaktır." belki de en azından sınırlı olan dünyada hayallere sınır getirmek istemedi.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
İdeal Devlet (?)
Güneş ülkesi, düşünceleri uğruna yaşamının yirmi yedi yılını türlü işkencelere uğraya uğraya hapislerde geçirmiş İtalyan düşünür Campanella tarafından fizolozofça düşlerle yaratılan ideal bir devlet tasarısıdır. Thomas More'un Ütopya'sı, Platon'un Devlet'i, Campanella'nın Güneş Ülkesi ve bunlara benzeyen ütopik ve ideal devlet tasarı içeren
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Alfa Yayıncılık · 20183,431 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.