Sivil İtaatsizlik

Henry David Thoreau

Sivil İtaatsizlik Konusu

Amerika'da kapitalizmin hızla gelişmesinin sebep olduğu sarsıcı değişimlerden hoşnutsuzluk duyan Henry David Thoreau 1845 yılında yaşadığı kenti terk ederek bir göl kıyısına yerleşir. Burada iç dünyası, gündelik yaşamı ve doğal çevresiyle ilgili duygu ve düşüncelerini kaleme alır. Arada bir toplumsal meselelere değinmeyi de ihmal etmez. Bu tür yazılardan biri olan Sivil İtaatsizlik Thoreau'nun bugüne dek üzerinde en çok durulmuş metinlerinden biridir. Yazar bu metinde köleliğe ve savaşa karşı olan düşüncelerini dile getirir, ideal devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Metnin ilk satırlarında kullandığı "En iyi devlet hiç yönetmeyen devlettir" sözü akıllarda yer etmiştir.
Çevirmen:
Caner Turan
Caner Turan
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 88Yayınlanma Tarihi: Aralık 2016Yayınevi: Say YayınlarıOrijinal Adı: Resistance to Civil Government
ISBN: 9786050204681Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Puan

8.110 üzerinden
564 Puan · 83 İnceleme

Sivil İtaatsizlik Yorumları ve İncelemeleri

Tümünü gör
Zen

Zen

@zenist
·
07 Nisan 15:26
8/10 puan verdi
“ Bir araştırma inceleme konusu üzerine kitap ararken neye dikkat etmeliyiz ?” Sorusuna en güzel bir cevap niteliğindedir bu kitap. Çünkü aradığınız şeyin özünü bulabiliyorsunuz. Sivil itaatsizlik tanımını derinleştirip tarihte iyi örneklerle güzel bakış açıları getirmiş. Hep aklımızda kalan şiddet, militarist yaklaşımları reddedip barışçıl demokratik tutumlarla nasıl başarılı olabileceğine dair kapsamlı güzel bir yaklaşım sunmuş. Çok başarılı bir çeviri yapılmış. Araştırma incelemede anlaşılır olabilmek ancak bu kadar iyi olurdu. Keyifli okumlar.
17 etkileşim
Duygu Çoban

Duygu Çoban

@dduuyygguu
·
26 Nisan 15:59
Puan vermedi
30 sayfalık bir makaleyle ve şiddetsiz, arkasından dünyayı değiştiren bir isim Thoreau... Martin Luther King, Gandhi ve Tolstoy u etkilemiş, onların büyük işler başarmasına vesile olmuştur. Zaten kitabı okuyan kimse kayıtsız kalamaz. Kalmaması gerektiğini anlatıyor kitap. Eğer devlet yanlış yapıyorsa ve biz karşı çıktığımız için bir bedel ödüyorsak, doğru olan bedel ödemektiri anlatıyor. Kısa, öz, anlaşılır, bir kitap. 6.koğustaki delinin dediği gibi yanlışa verilen tepki vücudun hapşırması kadar doğal bir şekilde olmalıdır. Önemli olan kısım bunun şiddetsiz yapılması gerektiğini anlatması. Ve başarılı da oluyor. Çağımızda benim en yakın hatırladığım ve özgün olan örnek bence İspanya daki hologram yürüyüşü.. kamu binalarının yakınlarında yürüyüşü yasaklayan kanunu protesto etmek için hologramla insanları yürütüyorlar.. videosunu izlemenizi tavsiye ederim ...
10 etkileşim
☾☆ Poyraz ☆☽

☾☆ Poyraz ☆☽

@Bonjour_
·
14 Temmuz 14:00
10/10 puan verdi
Hükümet makinasının sürtünmesi gerekli ise ve adaletsizlikte bu sürtünmenin bir parçasıysa akışına bırakın, Zira makine muhakkak aşınıp, eskiyecektir. Ama adaletsizlik, sizin de başkalarına adaletsiz davranmanızı gerektirecek bir yapıdaysa o zaman bence yasayı çiğneyin.! ( Ben demiyorum.! ) Hayatınız makineyi durdurmaya yönelik çalışan bir ters sürtünmeye dönüşsün. Yapmam gereken, ne olursa olsun kendi kınadığım yanlışlara yardım etmemektir.
2 etkileşim
eda

eda

@prunuscerasus
·
18 Mayıs 2022 21:25
8/10 puan verdi
Sivil itaatsizlik kavramı, Eski Yunan'da anlam bulur. Bir diğer ismi de "pasif direniş" tir. Sivil itaatsizlik, sivil yönetim tarafından uygulanan yasaların özüne uyarak yasalara riayet etmeme, karşı koyma anlamına gelmektedir. (Vikipedi) Farklı yöntemleri bulunmaktadır. Ölüm orucu,
24 etkileşim
Cavitas

Cavitas

@Arda_kan
·
18 Mayıs 19:36
8/10 puan verdi
Kitap, 19. yüzyıl düşünür ve yazarlarından H.D.Thoreau'nun kısa ama etkili bir eseri. Amerika-Meksika savaşına karşı olarak vergi ödemeyi reddedince hapse atılması sonrasında kaleme alınmış (her ne kadar nezarette bir gün kalsa da). ''Haksız şekilde mahkum eden bir hükümette adil insanın gerçek yeri de hapistir.'' diyerek ''sivil itaatsizliği'' savunmuş. Martin Luther King ve Gandhi'ye ilham olmuş, hatta Martin Luther King; "İyiyle işbirliği etmek kadar kötüyle işbirliği etmemenin de ahlaki bir yükümlülük olduğuna ikna oldum. Bu fikrin anlaşılmasını sağlama konusunda Henry David Thoreau'dan daha belagatli ve tutkulu kimse olmamıştır. Onun yazıları ve şahsi tanıklığı sonucunda bizler, yaratıcı protesto mirasının varisleriyiz." diye belirtmiş otobiyografisinde.
7 etkileşim

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 46.7
Erkek% 53.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Henry David Thoreau
Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.

Sivil İtaatsizlik Sözleri ve Alıntılar

Tümünü gör
Yaseminn.

Yaseminn.

@Doluunayyy
·
10 Temmuz 18:43
Asıl kavgam, uzaktaki düşmanla değil, en yakında olan ve uzaktaki düşman ile birlik olan ve fırsat sunan düşmanladır ve bu kimseler olmasa, zaten uzaktaki düşmanın hiçbir zararı olamayacaktır.
6 etkileşim
Zümrüdü Anka

Zümrüdü Anka

@Luna777
·
23 Mayıs 15:25
Siyaset söz ve eylemdir. Siyaset şiddetsiz ve baskısız olmalıdır. Bunun dışında bir siyaset ya da özgürlükten bahsedilemez.
13 etkileşim
Yaseminn.

Yaseminn.

@Doluunayyy
·
09 Temmuz 13:40
Siyaset söz ve eylemdir. Siyaset şiddetsiz ve baskısız olmalıdır. Bunun dışında bir siyaset ya da özgürlükten bahsedilemez.
12 etkileşim
Zümrüdü Anka

Zümrüdü Anka

@Luna777
·
23 Mayıs 12:40
Kendini tamamen halkına adayanlar, halkın gözünde işe yaramaz ve bencildir. Kendini kısmen halka adayanlar ise hayırsever, toplum sever ilan ediliyor.
9 etkileşim
Yaseminn.

Yaseminn.

@Doluunayyy
·
09 Temmuz 14:27
Akıllı biri asla doğru olanı şansa bırakmaz.
10 etkileşim

Sivil İtaatsizlik İletileri

Tümünü gör
Kitap tavsiyesi isteyen arkadaşlar için, okurken en çok zevk aldığım 125 kitabı paylaşmak istiyorum. Beğendiğim kitaplar bu kitaplarla sınırlı değil tabi. Daha geniş bir listeyi (275+ kitap), 'Beğendiğim Kitaplar' ismini verdiğim rafta düzenledim. İsteyenler bu rafta bulunan listeyi de
TÜM FİLOZFLAR VE ESERLERİ (KRONOLOJİK SIRALAMA)
taslak 008 Pre-Sokratik Döneme Ait Eserler 1-Thales (625-545 MÖ) 2- Anaksimandros ( 610-546 MÖ) 3-Anaksimenes
Fragmanlar
Fragmanlar
Ben dünyaya birileri beni bir şeylere zorlasın diye gelmedim. Kendi üslubumla nefes alacağım.
Henry David Thoreau
Henry David Thoreau
,
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlik