Güneş Ülkesi

Tommaso Campanella
Güneş Ülkesi’nde her şey ortak mülk sayılıyor; ancak bölüştürme üst makamdaki resmî görevlilerin işi. Gelgelelim bilimin, belli onurların, mevkilerin ve unvanların yanı sıra hayat zevklerinin ortaklaşacılığı konusunda, kimsenin bir başkasının aleyhine bunları kendine mâl edemeyeceği ilkesi geçerlidir. Ütopyacı düşüncenin en eski örneklerinde, insanı evrensel bir mutluluk içinde gören ve büyük dinlerin “cennet” tasarımlarına yansımış olan “Altın Çağ” özlemi yatar. Hesiodos’un (İÖ 8. yüzyıl) dizelerinde bu çağ, insanların meşakkatlerden, acılardan, kötü yaşlılıktan “uzak yaşadıkları” bir çağdır. Platon’un ada-ülkesi Atlantis ise, Atlantik Okyanusu’ndaki dev bir masal ülkesini andırır. Toprağın yılda iki kez ürün verdiği, bolluğun ülkesi Atlantis, merkezden dışa doğru üç sıra kanalla ve en dışta yüksek bir duvarla “dış dünya”ya kapanmıştır. Bu ülkenin insanları öteki insanlardan farklı olarak tanrısal bir öz taşırlar. Yeniçağda More ve Campanella’yı etkileyen bir ilk kaynaksa Iambulos’un Güneş Adaları’dır. Herkesin mutluluktan, bolluktan ve hayat zevklerinden eşit pay aldığı bu ekvator adasında güneş her yere eşit dağılır. Adaları çevreleyen su bile tatlıdır orada. Rönesans’tan ve Avrupa Aydınlanma hareketinden önce, antikçağın bu ideal karşı toplum ya da ülke tasarımları, Hıristiyanlığın hâkim olduğu ortaçağda, “cennet”in bulunduğu yer olma özelliğine bürünürler. (...) Bugün Campanella’nın “Güneş Ülkesi”nin o her yana eşit yayılan sıcaklığı; özel mülkiyete, kişisel sahiplenmelere yer vermeyen insancıl ve kardeşlik ortamı içinde, ütopyacı bir ülkede “yaşamakta”dır. Görülen o ki, ideallerinin çoğu hâlâ gerçekleşmeyi beklemektedir; demek ki bizden de uzun yaşamaya adaydır... Veysel Atayman
Yazar:
Tommaso Campanella
Tommaso Campanella
Çevirmen:
Veysel Atayman
Veysel Atayman
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 43 dk.Sayfa Sayısı: 96Basım Tarihi: 2019Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Civitas Solis / La città del sole
ISBN: 9786053143932Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Herkese merhaba,Campanella’nın Güneş Ülkesi isimli ütopik eserinden bahsetmek istiyorum.Campanella, mutluluğun sosyalist bir devlette sağlanacağını savunmuştur.Güneş Ülkesi'nin başında bilge bir rahip bulunur.Özel mülkiyete yer yoktur.Her şey devletin mülkiyetindedir.Birlikte üretilir ve birlikte tüketilir. bütün kötülüklerin kaynağı aile olduğu için Güneş Ülkesinde aile kurumu yoktur.İsteyenin istediği dine inanmasına izin verilmez.Campanella, Güneş Ülkesinde dünyada tek bir dinin olması gerektiğini savunmuştur.Kitabı okuduğumda sosyalist bir toplumda olması gerekenler kafamda canlandı.Kurgulanan eğitim sistemi her ne kadar harika ise kadın yaklaşımı bir o kadar sıkıntılıydı.Erkek ütopik toplum modelindeki kadınların yerleri anlatılıyormuş gibi bir izlenim verdi bana. Francis Bacon'ın yeni atlantis'i bu kitaptan etkilenerek yazdığını düşünüyorum.Hatta eminim birçok yazılmış çizilmiş şey de vardır bununla alakalı.Belki de Bacon bu nedenle kitabının sonunu hiç getiremedi, çünkü onun istediği tek şey güneş ülkesi halkını daha hristiyan bir yapıya büründürmekti ve bunu da yaptı.Dönemine göre oldukça iyi bir kitap.Daha çok dinsel bir havası var gibi.Hristiyan öğretisi ağır basmış.Bu eseri sosyalist öğreti içinde görenler nasıl bu kanıya varmış anlamadım.Marx’ın bilimsel sosyalizmine oldukça tezat ama neticede ütopya isteyen herkes kendi ütopyasını yazabilir.Tavsiye edebileceğim kitaplardan biri oldu.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Distopyaya Daha Yakın
Dünyada büyük bir bozulmanın ve çöküntünün yaygınlaşmış olduğunu, insanların hak etmedikleri iyiye işkence çektiren, hakaret edip aşağılayan ve onun kötünün ayakları altına ezilmesine imkan tanıyan yasalar yerine var olması gereken doğru yasalarla yönetilmesi gerektiğini kabul ediyorlar ancak itiraf etmedikleri şey bu kötülerin görünürdeki mutlu
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
5/10 puan verdi
Bir çok kitabı önceden bilgi sahibi olup daha sonra okumaya başlarım. Bazen de acele ile kitap almam gerekir, bir nevi kumar oynarım. Yazarın da Kitabın da ismini daha önceden duymamıştım ancak "Güneş" kelimesi geçince Sosyalist&Komünist bir kitap olacağını tahmin etmiştim. (Nazım Hikmet'in Güneşi İçenlerin Türküsü şiiri). Tahminim de doğru çıktı ve Sosyalist Utopya arzusuyla yazılmış bir kitap olduğunu fark ettim. Kitapta genel olarak; * Özel Mülkiyet yerine Ortak Kullanım * İşbirliği, Dayanışma * Herkesin yeteneğine göre çalışması, kimsenin boş gezmemesi * Müşterek Cinsellik (Bu kısım bize gelmez) * İnsanlar birbirlerine Kardeş diye hitap ediyor. 22 yaşından büyük herkese baba, küçük herkese ise oğul deniyor. * Yabancı dilleri herkes öğrenmek zorunda gibi gibi düşünceler ifade edilmiş. Manzum Diyalog halinde yazılmıştır. Tavsiye eder miyim bilmiyorum. İnternette kitap siparişi verirken, ücretsiz kargo limitine yaklaştığınızda, limiti doldurmak için alınabilir.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Tommaso Campanella'nın Güneş Ülkesi'nde her şey ortak mülk kabul ediliyor. Ütopyacı bir düşünce ışığında yazılmış kitap. Devlet sisteminin işleyişi ile ilgili herkesin üzerine düşen görevler anlatılıyor. (iki kişinin karşılıklı soru cevapları aslında) Her şey devlete ait, birlikte çalışılıyor ve birlikte keyfi sürülüyor denilebilir.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Asıl adı Giovanni Domenico Campanella olan Dominikan keşiş, İtalyan şair, yazar ve Platoncu filozof ile selamlıyorum sizi. Latince başlığı Civitas Solis olan ütopik eseri, Güneş Ülkesi ile… Güneş Ülkesi, yıllarını hapishanede geçirmiş ve defalarca işkenceye maruz kalmış İtalyan filozof Tommaso Campanella’nın, yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden memnuniyetsizliği üzerine kaleme aldığı bilim ve felsefenin hakim olduğu düzeni anlatan bir ütopya. Ütopyacı düşüncenin en eski örneklerinde, insanı evrensel bir mutluluk içinde gören ve büyük dinlerin “cennet” tasarımlarına yansımış olan “Altın Çağ” özlemi yatar. Hesiodos’un dizelerini hatırlayalım mı? Altın Çağ, insanların meşakkatlerden, acılardan, kötü yaşlılıktan “uzak yaşadıkları” bir çağdır. Tüm bu bilgiler ışığında gelin bu ülkeyi biraz daha yakından tanıyalım. “Güneş Ülkesi”, monarşik Se benimsemektedir. Dış ticarette para kullanılırken iç ticarette takas yapılır. Gümüş, altın ve para değersizdir. Bireysel hırslara, doyumsuzluklara ve savaş yaratacak rekabet ortamına sebep olmaması için ülkede özel mülkiyete izin verilmez. Bütün mülk devlete aittir. Yeniçağda More ve Campanella’yı etkileyen ilk kaynağın “Iambulos’un Güneş Adaları” olduğu göz önüne alınırsa ideal toplumu ifade eden bu “cennet düşü”nü daha çok idrak edebiliriz.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Benzer-i Distopia
Merhabalar , eser distopik bir esintide yazılmış, eseri okumadan önce yazarın dünya görüşünü bilmeniz 'de fayda olur. Yeni atlantis , Utopia gibi eserlere benzetebiliriz. Sevgilerimle.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
İtalyan bir düşünür olan Tommaso Campanella’nın hapishane yıllarında yazdığı ütopik bir eserdir Güneş Ülkesi. Sarsıcı, yeryer düşündüren bu eser teokrasiyle yönetilen keskin kuralları olan bir ülkeyi anlatmaktadır. Bu ülkede bir çok konuda özgürlük yoktur insanlar dinlerini seçemezler tek bir din vardır. Mallar eşit, eşler ortak ve çocukların yetiştirilmeleri ailelerine ait değildir. Siz de sarsıcı bir ütopya kitabı okumak isterseniz Güneş Ülkesini tavsiye ederim.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Campenella çok yönlü bir kişiliğe sahip düşünür. Sunduğu ütopya tablosunda bunu bizlere açık açık sergiliyor. Özellikle astronomi konusunda olan bilgisini Güneş ülkesinin hayatı içinde fark ettirerek gösteriyor. Ütopya üzerine çalışma yapıyorsanız listenize eklenecek bir kitap. Özellikle Thomas More'ın Utopıa adlı eserinden esinlenmiş noktalarla birlikte İslami açıdan karşıt duruşu da sergiliyor. Güneş Ülkesi'ni incelediğimizde yine görülecektir ki aslında İslami düşüncenin ürünleri de yer alıyor. Kısa ve akıcı bir yapısı olmasıyla da kendini hemen okutuyor. Listenize ekleyebilirsiniz.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Güneş Ülkesi, okuduğum diğer ütopik romanlardan, kitaplardan biraz farklı. Kitapta belli bir olay örgüsü yok. İki kişinin soru cevap şeklindeki konuşmasına dayanıyor kitap. Diyaloglarda bahsedilen Güneş Ülkesi'nde hayat, mutluluk ve bolluk doludur. Devleti yönetenler, iyi yetişmiş kişilerdir. Güneş Ülkesi’ni hem filozof hem rahip olan biri yönetir. Bu ülkede her şey ortaklaşadır. Özel mülkiyet yasaktır. Campenalla'ya göre kötülüklerin ve haksızlıkların asıl sebebi; insanın kendinden başkasını düşünmemesi, dünya malını paylaşamasıdır. Onun için, Güneş ülkesinde dayanışma bilinci ve toplum yararı vardır. Güneş ülkesinde mal mülk ortaklığının yanı sıra, kadın ortaklığı da var. Bu pek hoşuma gitmese de Campenalla'nın kitapta kurduğu düzende her şeyin bir amacı ve yararı var. Campanella yeni bir çağın oluşacağına ve bunun da Güneş Ülkesi gibi bir düzenle gerçekleşeceğini düşünür. Ayrıca Campanella’ya göre ideal toplum düzeni doğayla uyumlu olmalıdır.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
·
Puan vermedi
Metafizik, Bilim, Sevgi, Güç Tarafından Yönetilen Bir Ülke; Güneş Ülkesi
Okuduğum ilk ütopya kitaplarından biriydi. Güneş ülkesi kendi insanlarına çok önem veriyor ve her türlü kötülükten kaçınıyor. Bilime, sanata, ahlaka çok önem veriyorlar. Zihinlerini sağlam tutup çocuk yaştan eğitime başladıkları gibi beden eğitimi ve savaş sanatlarına da çok ciddi önem veriyorlar. Kadın erkek aynı eğitimleri alıyor ve ayrım yapılmıyor. Ben ders için okudum, ütopya eserlerine ilginiz varsa en sevdiğiniz kitaplardan biri olabilir Güneş Ülkesi. Ayrıca yazarın hayatını bilmek, bu eserin hangi koşullar sonucu yazıldığını bilmek ayrı bir sempati duymanıza sebep olacak. Iyi okumalar,
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Mutsuzluk İçin Bir Neden,Mutluluk İçin Bin Sebep
Ütopyalar hep daha güzel hep daha iyi bir insan yaşamını amaçlayan hayali devlet düzenini anlatırlar. Yazarlar, filozoflar insanın mutlu olmasının iyi bir yönetim biçimiyle mümkün olduğunu düşünürler. Ancak ütopyaları okurken bunalırım, nefesim kesilir adeta. Çünkü tarif ettikleri hayali ülkelerde öylesine sıkı bir düzen söz konusudur ki özgürlükten söz edilemez. Her adımları, yaşamları hatta evlenecekleri kişiler bile düzen tarafından belirlenir. Yapacakları işler onlara daha hayatı tanımadan öğretilen işlerdir. “İnsanlar mutlu” der geçilir. Orada yaşayan hiçbir insana ne hissettiği sorulmaz. Sanki mutlu olmaları da kesin kurallardan bir tanesi gibidir. Peki neden filozoflar mutlu bir dünyanın her ayrıntısını düşünmek zorunda kalırlar? Halbuki distopyalarda bu kadar ayrıntı göremezsiniz. 1984’te parti mensuplarının özgürlüğü yoktur sadece. Hayvan Çiftliği’nde hayvanların çalışmaları kendi istekleri dışındadır. Fahrenheit 451’de kitaplar yakılır. Körlük’te körler ayrıştırılır. Düzene dair derinlemesine bir tarif hiçbir zaman ütopyalardaki gibi değildir. Sanki bir eksiklik distopik bir düzen kurmak için yeterli gibidir. Sanırım şu bir gerçek ki mutlu olmak için birçok şey bir araya gelmeli; mutlusuzluk için bir şey bile yeterlidir. Mutlu olmanız için her şeyiniz istediğiniz gibi olmalıdır, eksik olan tek şey sizi mutsuz edecektir çünkü. İşte ütopyaların çok şeyden bahsedip hiçbir şey ortaya koyamamalarının sebebi.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
En bilinen ütopyalardan biri. Campanella, özel mülkiyetin olmadığı bir devlet düzeni tasarlar. Gelgelelim özel mülkiyetin neden olmaması gerektiğini öyle garip şekilde açıklar ki özel mülkiyete olan sempatiniz artar neredeyse. Bir de burada da din adamları olmazsa olmazdır ve kadın erkek arasında eşitlikten tam olarak söz etmek mümkün değildir. Ama en büyük eleştirim bireylerin tamamen devlet düzeni için var olmasıdır. Campenalla' ya göre doğru işleyen bir devlet düzeninde bireyler de zaten mutludur ki bunu söylerken bireylerin tüm duygularını yok saymakta daha doğrusu bu duyguları da devlet eliyle kontrol etmekte, daha da doğrusu iyi bir düzen içinde zaten bireylerin başka türlü şeyler hissetmeyeceğini savunmaktadır. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Benim çok sevdiğim, çok tuttuğum bir ütopya değildir lakin yazıldığı dönem ve yazarının yaşadıkları göz önüne alındığında son derece önemli bir eserdir.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
1568 yılında Napoli’de doğan İtalyan düşünür. Kilise Öğretisine aykırı düşüncelere yer verdiği için suçlandı. Engizisyon mahkemelerinin verdiği kararlarla 27 yıl hapis yattı. İnsan yaşamına şekil verme arayışları hep oldu. Bazen dini öğretiler bazen de dine rağmen ileri sürülen felsefi öğretiler… Hesiados-MÖ 800 Platonun ada ülkesi- Atlantis MÖ 428 Tohomas More-Ütopyası (1516) Tommaso Campanella-Güneş ülkesi(1626) Fransis Bacon- Yeni Anlantis (1627) Bu eserlerdeki arayışlar kutsal kitaplardaki cennet tasvirine benzer adeta… ve kötülüklere karşı çözüm arayışları vardır ütopyalarda… “Campanella, özel mülkiyeti bencilliğin nedeni, bencilliği de özel mülkiyetin nedeni olarak görür, özel mülkiyete eşi,aileyi de dahil edip, çocuğunuza miras bırakmak için birer soyguncu ya, açgözlü hayduta döndüğümüzu söyler. Sahip olma hırsıyla bencillik arasındaki ilişkide, her iki yanında birbirini körüklediği düşüncesini savunur. Campanella insanın doğuştan bencil kötü ya da hırslı olduğu yolundaki bir çok görüşe katılmayıp toplumsal varlığı ve onu belirleyen koşulları öne çıkarmakla, Sosyalist düşüncelerin de vazgeçilmez temelini ortaya atmış olmaktadır. Toplumsal fayda anlayışı, kolektif yaşam,bencilliği ortadan kaldırmaya yeter onun anlayışında.” Platon (Devlet) Campanella Toplumda kaynaşma yaratması bakımından kadınların ve çocukların ortak olmasını savunmuştu. Platonun,evlenmeleri zararlı görüp, yöneticilerle sınırlı tuttuğu bu talep;Campanellada sağlıklı iyi bir soy oluşturmak için eşleştirmelerin tepeden yapılmasını kimin kime uygun olduğunun önceden belirlenmesini öngörür.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
96 syf.
5/10 puan verdi
Ahlaki,onurlu, planlı bir derleme içerisinde oluşturulduğu düşünülen bir ülke düşünün ve bunun tek bir insanın vizyonu dahilinde olduğunu düşünün. Kitap kendi yazıldığı dönemde yankı uyandırmış olsa da çağımız değerlerini yansıtmayan, insana bir meta gibi bakan, mükemmeli ararken mükemmelin aslında insan olduğunun farkında olmayan temellere dayalı olarak kurulmuş. Ari bir ırkı yaratıp mükemmele ulaşmak...bu ırkı da kendi standardına göre mükemmeli arayarak yansıtmak...yazarın sosyal hayatı oluşturmaya ilişkin anlatımları sığ kalmış. Verimin nasıl elde edildiğini anlatamamış. Sadece sonuçlardan bahsedilmiş. Kimse güneş ülkesinin üstünde değil gibi kolaya kaçmış değerlendirmeler var. Okumaya ne kadar değer bilemiyorum. Bu değerlendirmeyi yapabilmek için bir iki ütopya daha okumalıyım sanıyorum.
Güneş Ülkesi
Güneş ÜlkesiTommaso Campanella · Ayrıntı Yayınları · 20193,450 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.