Reşat Nuri Güntekin
Ateş Gecesi
Romantik-Dram
328 Sayfa
Puanım 9
(ünkü Afife'nin mutlu bir sonu olmadığı için 10'luk değildi.)
Milas'ta Kilise Mahallesi adında bir mahalleye sürgün edilen mühendislik öğrencisi Murat Kemal, Varvar Dudu denen bir kadının misafirhanesinde kalmaya başlıyor ve bu süreçte, yaklaşık 100 sayfa boyunca mahallede yaşayan genç kızları etkilemeye çalışmasını, onları parmağında oynatışını okuyor ve okudukça sinir oluyoruz.
Zampara, Murat Kemal için cuk oturmuş bir tabir. Hovarda, aklı bir karış havada, sürgün içinde popülerliğini günden güne yükselten Murat Kemal'in esas hikayesi Ateş Gecesi diye tabir edilen bir kilise ayininde Afife'yi görmesiyle başlıyor.
Afife, genç yaşında evlenmiş kocası ve çocuğundan ayrı abisi Selim ve ablasıyla Milas'taki köşlerinde yaşamakta olan 24 yaşında bir kadın.
Başlarda merak olarak başlayan ilgi zamanla Murat Kemal'in kalbinde aşka dönüşüyor gibi görünse de bence ortada aşkın izi hiç olmadı. (Okuyucular olarak kandırıldık a doslar.)
Kitap genel olarak yazarın anlatımı dolayısıyla mükemmel fakat kadınlara değer verilmediğini hissettiriyor.
Tek beğenmediğim nokta buydu.
Reşat Nuri Güntekin'in anlatımı ile hikaye tam anlamıyla geçmişe bir yolculuk gibiydi fakat Afife'nin dramatik yaşamı ve Murat Kemal'in ona son kısımda nahif davranışları olmasına rağmen kötü zihniyete sahip olması vs hiç hoşuma gitmedi.
ArzuAteş GecesiReşat Nuri Güntekin