2025 7. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 16:35
Yaşar Kemal’in bu güçlü masalı, hayvanlar dünyası üzerinden insan toplumuna derin bir eleştiri sunuyor. Filler Sultanı’nın doymak bilmez iktidar hırsı, otoritenin körleştirici etkisini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Her dönem iktidarların diğerlerini köleleştirmek ve sindirmek için kullandığı taktikleri çok güzel anlatıyor. Buna karşın, Kırmızı Sakallı Topal Karınca’nın zekâsı ve sabrı ile dayanışmanın ve cesaretin gücünü vurguluyor. Hem çoğunlukların nasıl kolayca kandırılabileceklerini anlatırken, hem de umudun her zaman var olması gerektiğini söylüyor. Kitap, insan doğasındaki bencillik, adaletsizlik ve dayanışma gibi temaları ustalıkla işleyen tespitleriyle zihin açıyor. Yaşar Kemal’in etkileyici üslubu ile çok akıcı bir okuma sunuyor. Ancak hikayenin sonu biraz hızlı bağlanıyor, yani kesinlikle basit bir son diyemem ama biraz hızlı geldi sanırım. Ya da kitap bitsin istemedim. Günümüzde ve her dönem aslında yaşanan toplumsal meselelere dair düşündürücü, zihin açıcı bir okuma arayanlar için kaçırılmaması gereken bir eser.
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal KarıncaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202515,6bin okunma