Bir adam vardı. Adı James’ti. Amerikan banliyösünde büyümüş, sessiz, sıradan bir aileden geliyordu. Babası fabrikada çalışıyor, annesi bir ilkokulda temizlik yapıyordu. Evlerinde para hakkında çok konuşulmazdı ama her şey parayla ilgiliydi. Çocuk James, geceleri babasının yorgun ellerine bakarak "zenginlik" nedir, "güvence" ne demek, "bolluk" neden sadece başkalarının evinde olur, bunları düşünerek büyüdü.
Yıllar geçti, James ekonomi okudu, finansal analizlere gömüldü, yatırımcılardan, CEO'lardan, milyarderlerden oluşan bir dünyaya adım attı. Ama ne kadar çok para konuşuluyorsa, o kadar az şey anlaşılıyordu sanki. İnsanlar milyonlar kazanıyor ama huzuru kaybediyor, başka biri asgari ücretle geçinip torunları için birikim yapıyordu. Sayılar tutuyordu ama hisler eksikti.
İşte Morgan Housel tam burada devreye giriyor. Paranın Psikolojisi bir finans kitabı değil. Bir insanlık kitabı. Housel bize James gibi insanların öyküsünü anlatıyor — sadece ismi James olmayan, ama bizimle aynı sokaklardan yürüyen, aynı maaş bordrosuna bakan, aynı kaygılarla geceleri uyanan insanların.
Kitabın en çarpıcı yanı şu: Para, sayıların oyunu değil; duyguların, sabrın, korkunun ve bazen de çocukluktan kalma güvensizliklerin yansıması. Morgan Housel bunu anlatmak için tablolar ya da karmaşık formüller kullanmıyor. Onun yöntemi hikâyeler. Gerçek hayattan alınmış ama her biri sanki kurgu kadar etkileyici. Bazen bir savaş gazisinin nasıl zengin olduğunu, bazen de milyarlar kazanan bir iş insanının neden iflas ettiğini okuyoruz. Ama asıl gördüğümüz şey şu: Paranın gerçek gücü, onunla ne yaptığımızda değil, onunla nasıl düşündüğümüzde saklı.
Bir bölümde, 1920'lerde yaşamış yaşlı bir çiftin, Büyük Buhran’dan nasıl sağ çıkabildiğini; başka bir bölümde ise teknolojinin zirvesinde olup da açgözlülüğe kurban giden bir yatırımcının çöküşünü okuyoruz. Bunlar sadece geçmişin figürleri değil her biri bugünkü biziz. Her maaş günü biraz daha huzur isteyen, her harcamada biraz daha suçluluk duyan, geleceğe dair kaygıları olan bizler.
Morgan Housel kitabında parayı öğretmiyor; insanı anlatıyor. Çünkü diyor ki: “Finansal başarı zeka değil, davranış meselesidir.” Ve davranışlarımızı şekillendiren şeyler; çocukluk anıları, kayıplar, savaşlar, trajediler ve bazen de sessiz umutlardır.