Bir Zaman Paradoksunun İçine Düşmek İsteyenlere: "Sonsuzluğun Sonu"
Asimov’un kitaplarıyla tanışıklığınız varsa, ne kadar sistemli, mantıklı ve bilimsel kurguyu matematiksel titizlikle işlediğini bilirsiniz. Ama Sonsuzluğun Sonu başka bir seviye… Bu kitap, sadece zamanda yolculuk teması değil; etik, kader, insan iradesi ve değişimin bedeli üzerine de çok güçlü sorular soruyor.
Okurken fark ettim ki, Asimov burada sadece bir hikâye anlatmıyor; bizi düşünmeye, sorgulamaya ve alışkanlıkla doğru bildiklerimizi ters yüz etmeye zorluyor. "İyilik" adına yapılan müdahalelerin neye mal olabileceğini, insanlığın gerçekten ilerleyip ilerleyemeyeceğini soruyor. Bilimkurgu seven biriyseniz zaten kaçırılmaz. Ama bu kitap, sadece türün değil, edebiyatın da çok özel köşelerinden biri bence.
Bazı bölümlerde yavaşlamanız gerekebilir; çünkü zamanın içinde yön bulmak öyle kolay değil. Ama sabırla okudukça taşlar yerine oturuyor ve sonunda “vay be” dedirten bir kapanışla karşılaşıyorsunuz.
Eğer hâlâ okumadıysanız, kendinize yapacağınız en kaliteli yolculuklardan biri sizi bekliyor:
- Sonsuzluğun Sonu. Sonsuzluğun SonuIsaac Asimov