Süleyman İbin Toplumsal Düzen Hakkında Düşüncülerim adlı kitap, bir düşünürün yalnızlığıyla başlıyor; ama bu yalnızlık çok geçmeden bir halkın sesi, bir düzenin sarsıntısı ve bir çağrının yankısına dönüşüyor. Süleyman İbin’in hikâyesi bir devrimin hikâyesi değil, bir uyanışın öyküsü. Ne yüksekten konuşuyor yazar ne de kahramanını yüceltiyor. Tam tersine; Süleyman sıradan bir adamama sıradanlığa razı olmayan bir bilinç.
Kitap boyunca süren mücadele, aslında bir insanın kendi düşüncelerine karşı verdiği savaşı da içeriyor. Başta yalnızca yazmakla yetinen, fikirlerini küçük topluluklara fısıldayan Süleyman, zamanla bu fısıltıların yetmediğini anlıyor. Halkın kaderini belirleyen düzen, görünürde sabit ve sağlam; fakat altında çürümeye yüz tutmuş ilişkiler, çıkar hesapları ve suskun kalabalıklar yatıyor. İşte bu noktada kitap, sadece bir karakter anlatısı olmaktan çıkıp, bir toplumun aynasına dönüşüyor.
Süleyman’ın karşısında duran güç ise, beklediğimiz türden gaddar bir tiran değil. Valide‑hanım, yazarın ustalıkla işlediği bir karakter. Onun düzen saplantısı; bir çocuğunu kaybetmiş annenin kontrol ihtiyacından, bir imparatorluğu ayakta tutma sorumluluğundan ve geçmişte yaptığı bir büyük hatanın kefaretinden besleniyor. Ne mutlak kötü ne de tamamen haklı. Bu ikilik kitabı ayakta tutan en sağlam direklerden biri.
Ancak kitabın asıl gücü, yan karakterlerde saklı. Leyla, köyünden koparılıp şehre sürüklenmiş, toprağını kaybetmiş ama sesini yitirmemiş bir kadın. Onun Süleyman’la kurduğu bağ; romantik bir yakınlıktan çok daha derin, daha insani. Birbirlerine inanç, dayanışma ve dirayet aktarıyorlar. Leyla'nın küçük bir fısıltıyla başlattığı direniş, kitabın sonuna doğru büyük bir kitlesel harekete dönüşüyor. Bu geçiş o kadar ustaca yazılmış ki, okur bu büyümeyi sayfaların içinde fark etmeden yaşıyor.
Ve sonra Issız. Sessiz, gözlemci, geçmişi belirsiz ama sözü ağırlıklı. Bir yabancı olarak geldiği şehirde, bir dosttan çok bir pusula oluyor Süleyman için. Onun getirdiği farklı toplum modelleri, farklı anlatılar, kitabın entelektüel derinliğini kuruyor. Süleyman bir noktada onun defterini okurken kendi cümleleriyle yüzleşiyor. Düşünce, yalnızca yazmakla değil; yaşamakla, risk almakla ve bazen yıkmakla değer kazanıyor.
Finale yaklaşırken kitap bir an bile hızını kaybetmiyor. Hiçbir sahne salt gösteriş için değil. Her diyalog bir taşı yerinden oynatıyor. Ve son sahnede, Süleyman halkın karşısına çıktığında, kelimeler artık yalnızca onun değilonları yıllarca bastırmış, korkutulmuş, susturulmuş yüzlerce insanın sesi oluyor. Bir düşünürün yalnızlığı, artık bir halkın sesi olmuş. Süleyman artık sadece yazan değil, yaşayan biri.
Yazar, “toplumsal düzen”i yalnızca kurumlarla, kurallarla ya da adalet terazisiyle açıklamıyor. Aksine, düzeni kuran da bozan da insan diyor. Süleyman İbin’in yolculuğu; bir idealin ne kadar ağır, ne kadar yalnız ve ne kadar insanca bir şey olduğunu gösteriyor. Hikâye etkileyici mi? Hayır, daha fazlası: içten, çarpıcı ve gerektiğinde sarsıcı. Kitabın en güçlü tarafı da burada okuru pasif bir tanık olarak bırakmıyor; onunla konuşuyor, tartışıyor, ona yer veriyor.
“Süleyman İbin Toplumsal Düzen Hakkında Düşüncülerim”, bir hikâyeden çok bir çağrıdır. Hem sessiz kalmışlara hem de susturulmuşlara. Bir düzenin içinde kendine yer bulamayanlara değil, o düzeni yeniden kurmak isteyenlere yazılmış bir ağıttır, aynı zamanda bir marş. Bitirdiğinizde sadece bir kitap kapağını kapatmıyorsunuz; kendi düşüncelerinize bir kapı aralamış oluyorsunuz.