Sahip olduğun hazine
2025 3. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2025 00:52
Ferrarisini Satan Bilge, kişisel gelişimi desteklemek amacıyla kaleme alınmış bir motivasyon kitabıdır. Yazar, başarılı bir avukatın geçirdiği ciddi bir sağlık sorununun ardından aldığı radikal bir kararla hayatına bambaşka bir yön vermesini ve bu dönüşümün içsel yansımalarını ele alıyor. Artık ünlü avukat, maddi kazançlar ve kariyer hırsları yerine kendi iç dünyasına yönelmiş; Hindistan yolculuğunda edindiği bilgilerle düşünce dünyasında adeta bir devrim yaşamıştır. Bu dönüşümün ardından, ruhunu dinginleştiren kazanımlarını başkalarıyla paylaşmayı kendine görev edinmiş bir bilgeye dönüşür. Kitap, kişisel gelişim yolculuğuna çıkmak isteyen okuyucuyu teşvik eden sade ve motive edici bir anlatıma sahip. İçerisinde yer alan hikmetli sözler, farklı bakış açıları ve bu fikirlerin kısa hikâyelerle desteklenmesi, eserin anlaşılır ve akıcı olmasını sağlamış. Ancak zaman zaman bu sadelik, üslubun fazlaca basite indirgenmiş hissi uyandırabiliyor. Yine de şunu içtenlikle söylemeliyim ki, Hinduizm’den alınan spiritüel öğretileri okurken sık sık gülümsedim. Zira benzer değerler çok daha derinlikli ve güçlü bir biçimde İslam kültüründe de mevcut. Örneğin; sahip olduklarınla yetinmek, gıybetten sakınmak, bugünü son gününmüş gibi yaşamak, kendini olduğun gibi kabul etmek, iyilik yapıp karşılık beklememek ve bazı sözleri sesli bir şekilde tekrar ederek bilinçaltını yönlendirmek... Bunların her biri İslami literatürde üzerine ciltler dolusu kitap yazılmış konulardır. Yazarın bir sonraki kitabında, aynı avukatın İslam’la karşılaştığı ve bu öğretilerle dönüşüm yaşadığı bir hikâyeyi kaleme aldığını hayal ediyorum da... Böylesi bir eser, hem Doğu’nun hem Batı’nın ruhuna dokunan, evrensel bir bilgelik kitabı olurdu şüphesiz.
Ferrari'sini Satan BilgeRobin Sharma · Goa Basım Yayın · 200523,7bin okunma