Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski
Evet, öncelikle çok kalın bir kitap olduğu için gözüm korkarak başlamıştım. İlk 250 sayfasında yaşanan ve anlatılan konular devamındaki olaylar ve düşündürülen şeyler için olduğunu söylemem gerekir. Çünkü genelde ilk sayfalarda yazarın çok ayrıntı girdiğini söyleyenler oluyor.
Mitka' nın babasını öldürmüş olması yada olmaması bir şeyi değiştirmedi. Neden? Çünkü Mitka aslında gerçekten birinin ölümüne sebep olmuştu o kişi de yüzbaşının oğlu ilyuşka. Evet mitka sürgünden Amerikaya kaçma planları yaptı. Belki hayatı boyunca gerçekten vicdan azabı hissedecek ve suçlu olduğunu düşünecek. Ama kimse aslında gerçekten birinin ölmesine sebep olacak bi kötülük yaptığı için bunu hissedeceğini bilmiyor.
Yüzbaşıyı dövmeseydi ve çocuğunun arkadaşları dalga geçmeseydi ilyuşkayla, çocuk arkadaşlarına düşman olmayacaktı. Bu kadar üzülmeyecek ve ciddi bir hastalığa tutulmayacaktı.
Yani yaptığımız tüm davranışlar, söylediğimiz sözler aslında bir kişiyi çok derinden etkileyerek onun ölmesine sebep olabilir. Çünkü insanın ruhu çok hassastır ve bir kere hasta olduğunda fiziksel olarakta hasta olur ve iyileşmesi çok zordur.