···Okunma: 30 Temmuz 2025 19:42 “Bütün hayvanlar eşittir, ama bazıları diğerlerinden daha eşittir.”
Bu cümleyi ilk duyduğumda içim ürpermişti. Kitabı bitirdiğimde ise sadece bir alıntı değil, bir uyanış oldu benim için. George Orwell’in Hayvan Çiftliği adlı eseri, insanlık tarihindeki iktidar savaşlarını, devrimlerin nasıl yozlaştığını ve bireyin nasıl sessizleştirildiğini anlatan yalın ama sarsıcı bir alegori.
Yel Değirmeni: Umut mu, Hile mi?
Kitabın orta bölümlerinden birinde, çiftliğin geleceği için kritik bir çatışma yaşanır: Snowball ile Napoléon arasında “yel değirmeni” tartışması. Snowball’un hayali büyüktür; değirmen yapılacak, elektrik üretilecek, işler kolaylaşacak, hayvanlar sadece haftada üç gün çalışacaktır. Hatta değirmenin nimetleri öyle anlatılır ki, Snowball’un ağzından dökülen şu cümle çiftliğe bir ütopya resmi çizer:
“Her ahırın kendi ışığına, sıcak suyuna, kendi elektrikli ısıtıcısına kavuşacağı…”
Ancak Napoléon bu projeye karşı çıkar; değirmenin sadece emek sömürüsünü artıracağını söyler. Hayvanlar iki lidere de kulak verir ama Benjamin’in dediği gibi:
“Yel değirmeni olsun ya da olmasın, kötü hayatımızda değişen bir şey olmayacak.”
Ve haklıdır da. Sonunda Napoléon, bir köpek ordusuyla Snowball’u çiftlikten kovar. O hayali geleceğin mimarı kovulurken, sessizlik tüm çiftliği kaplar. İdealler bir anda bozulur, özgürlük yerini korkuya bırakır. Orwell burada aslında sadece Sovyetler’e değil, tüm gücü elinde tutan sistemlere karşı bir uyarı sunar.
Köpekler, Sessizlik ve İtaat
Napoléon’un emriyle Snowball’un üzerine atılan dokuz köpeğin gelişiyle çiftlikte artık bir dönemin sonu başlar. “Snowball, bir domuzun koşabileceği kadar hızlı koşuyor, çayıra geçip anayola kavuşmaya çalışıyordu.”
Ama koşan yalnızca Snowball değildir. Umut, adalet, eşitlik de onunla birlikte uzaklaşır.
Hayvanlar, olanları anlamlandıramaz. Ardından gelen sessizlik bir tür kabulleniş olur. Ve en çarpıcı gerçek şudur:
Bu köpekler, Napoléon’un annelerinden ayırıp özel olarak büyüttüğü yavrulardır.
Devrimin meyvesi, kendi susturucu gücünü üretmiştir.
Yel Değirmeninin Hayaleti
Snowball gittikten sonra bile hayali peşlerinden ayrılmaz. Yıkım, yeniden inşa, tekrar yıkım… Hayvanlar koca bir yıl köle gibi çalışırlar. Taş kırarlar, çimento taşırlar, ayaklarıyla sürükledikleri kayaları çatlatmak için sonsuz emek verirler. Ama hep bir şey eksiktir: Anlam.
“İnsanların hiçbir zaman erinemeyeceği şeyleri yapıyorlardı.”
Bu cümle, devrimin sonunda halkın nasıl sistemin dişlisine dönüştüğünü net biçimde ortaya koyar.
Bir Masalın Gölgesinde Gerçekler
Hayvan karakterlerin her biri gerçek dünyadaki insan figürlerini temsil eder:
• Snowball, ideallere inanan devrimci;
• Napoléon, gücü ele geçirip despotlaşan lider;
• Boxer, sorgulamadan çalışan halk kütlesi;
• Squealer, sistemin propagandacısı…
Ve hepsi, bizlere aslında aynı soruyu fısıldar:
“Gerçekten özgür müyüz, yoksa sadece yeni bir zincire mi alıştık?”
Boxer’ın Sessizliği, Kitabın Çığlığı
Kitabın ilerleyen sayfalarında Boxer’ın şu düşüncesi her şeyi özetler:
“Napoléon Yoldaş öyle diyorsa, öyledir.”
Bu cümle, düşüncenin yerini itaate bıraktığı anda nasıl her şeyin çözüldüğünü gösterir.
Snowball’un hayalleri silinir. Çizdiği planlar yırtılır, hayvanların belleğinden silinir.
Artık herkes her pazar sabahı samanlıkta toplanıp emir alır. Tartışma bitmiş, yerini itaatin konforlu sessizliği almıştır.
Son Darbe: Suçlu Kim?
Ve sonra değirmen yine yıkılır. Bu kez rüzgâr değil, Snowball suçlanır.
“Kim yıkmıştı değirmeni? Geceleri ahıra gizlice girip baltayla bizzat kendisi mi kırmıştı taşları?”
Artık mantığın, muhakemenin, sorgulamanın yerini paranoya almıştır. Her başarısızlık dış düşmana, her karanlıkta kalan açıklama Snowball’a bağlanır.
Okurken en çok içime işleyen şey, Snowball’un yel değirmeni hayalini anlatırken salondaki sessizlikti. Konuşması sürerken, bazı koyunların melemeye başlaması ve ardından gelen Napoléon’un susturucu müdahalesi… Her devrimin ortasında yankılanan o “kesilen sesler”i düşündüm.
Hayvan Çiftliği sadece geçmişin karanlık dönemlerini değil, bugünün suskunluklarını da anlatıyor. Okurken sık sık durdum ve düşündüm:
Bizim ülkemizde de Snowball’lar oldu mu? Hayalleriyle gelen ama köpeklerle kovalananlar…
İnandığı için susturulanlar, sorguladığı için dışlananlar, üretmek isterken yorulanlar…
Ve geride kalan bizler…
Boxer gibi “Daha çok çalışmalıyım” diyerek her şeyi sineye mi çekiyoruz?
Yoksa Benjamin gibi sessizce izleyip “Ben en başından biliyordum” demekle mi yetiniyoruz?
Bu kitap bittiğinde boğazımda bir düğüm vardı. Çünkü Hayvan Çiftliği, sadece bir çiftlik değil.
Bazen bir ülke.
Bazen bir okul.
Bazen bir sokak.
Ve bazen biziz…
Değişeceğine inandığımız, ama hep aynı kalan yapılar içinde dönenip dururken,
“Gerçek devrim ne zaman olacak?” diye içimizden geçirdiğimiz her an gibi.
“Sen bu kitabı okudun mu? En çok hangi satır sende kaldı?”