ilk incelemem (spoi içerir)
2025 12. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 22:46
Kitap son derece sürükleyiciydi, bir çırpıda bitiveriyor. Başlangıçta merak uyandırıcıydı, kitabın ortalarında Katip Bartleby tahammül edilemez gelmeye başlıyor, hayat hikayesi hakkında muazzam bir merak uyandırarak kitabı daha ilgi çekici kılıyor. Zannediyorsunuz ki birazdan bu katibin hayat hikayesi anlatılacak, dolayısıyla katibi daha iyi anlayabileceğiz. Ama öyle olmuyor. Katip kitapta gizemli bırakılıyor. Kitapta sürü psikolojisine de üstü kapalı değiniliyor. Sürüye sıra dışı bir kuzu katılıyor, verilen her işi yapmak istemediğini söylüyor ve zamanla diğer katipler de bu kuzuya benzemeye başlıyor, verilen işleri yapmak istemediklerinden(tercih etmediklerinden) bahsediyorlar. Üstelik bunu farkında olmadan yapıyorlar. Anlatıcı olan avukat her ne kadar Bartleby'a acıyıp merhamet gösterse bile işlerin bu şekilde daha fazla devam edemeyeceğini fark edip Bartleby'ı işten çıkarmaya karar veriyor ve işler daha da karmaşıklaşıyor. Bu kısa hikayede bize zayıf bir direnişin, iş yüküne ufak çaplı bir başkaldırının etkileri gösteriliyor adeta. Ne deniliyordu zaten kitapta: "Heyecanlı bir insanı pasif direniş kadar çileden çıkaran bir şey yoktur. Böyle direnilen kişi insanlıktan uzak biri değilse ve direnen kişi pasifliğinde gayet zararsızsa, o zaman, direnilen kişi daha neşeli anlarında, aklıyla çözmesi imkânsız olan şeyi hayalgücüyle bulmak için müşfik bir çaba gösterir." Bartleby, bilinçdışı bile olsa anlatıcı olan avukatın merhametinden faydalandı diyebiliriz. Kısa fakat etkileyici ve sürükleyici bir kitap okumak istiyorsanız bu kitap tam size göre. Şimdiden keyifli okumalar!
Katip BartlebyHerman Melville · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202215,5bin okunma