Kıskanmak üzerine
2025 8. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 18:24
(Spoiler) Türk Edebiyatında kendine geniş bir yer bulamamış, çoğumuzun Edebiyat derslerinde ismini dahi duymadığımız fakat "Kıskanmak" romanını okuduktan sonra kalemine, üslubuna, derin iç gözlem yeteneğine, insan ruhunun en arızalı yanlarını en doğal şekilde açığa çıkaran yaklaşımına hayran olduğum Nahid Sırrı Örik'in en önemli romanlarından biri "Kıskanmak". Kitapta; Avrupa'ya eğitim için öğrenci gönderilen Cumhuriyet sonrası dönemde, sınıfsal olarak halktan ayrışan, balolara katılan, Avrupa görmüş, çeşitli diller bilen görece "Aydın" dediğimiz hali vakti yerinde insanların olayları anlatılır. Tabii ki bu durum asıl olay örgüsünün gerisinde fonda verilir okuyucuya. Seniha; hayatı ebeveynleri tarafından abisi Halit'e feda edilmiş, kişiliği yalnızlık, sevgisizlik, değersizlik ve kıskançlık hisleriyle yoğrulmuş bir karakterdir. Kendini bildiği andan itibaren hissettiği ilk duygu kıskançlıktır. Çünkü sevilmek, değer görmek, el üstünde tutulmak Nahid Sırrı'nın ifadesiyle "bir kız gibi güzel olan" abisi Halit'in hakkıdır. Öyle ki ebeveynleri Halit'in geleceği için Seniha'nın geleceğini yok etmekte hiçbir beis görmemişlerdir. Kıskançlık, Seniha için en başat duygu olmanın yanı sıra, içinde başka hiçbir şeye yer bırakmayan, en küçük merhameti barındırmayan, kan bağını değersiz kılan olayların yaşanmasına yol açacak denli karanlık ve kötücül bir duygudur. (Spoiler) Nahid Sırrı; Seniha ve Halit ile kitaptaki diğer karakterler olan Mükerrem(Halit'in eşi) ve Nüzhet'in (Mükerrem'in sevgilisi) akıbetini Seniha'nın eti kemiği haline gelmiş kıskançlığın belirlemesine izin verir. Nahid Sırrı, her bir karakterin kişiliğini katman katman derinleştirerek analiz eder. Kitabı okurken karakterlerin yaptıkları seçimlerin ya da onları bu seçimleri yapmaya iten olayların perde arkasında nasıl bir ruh halinde olduklarının anlaşılmasına önem vermiştir yazar. Bu anlamda okuyucunun karakterlerle empatik bir bağ kurması kolaylaşmıştır. Nahid Sırrı Örik, "Kıskanmak" romanıyla daha önce de edebiyatta birçok kez işlenmiş olan yasak aşk, aldatma gibi temaları ruhsal gözlemleri ön planda tutarak konuyu gittikçe derinleştirip katmanlı hale getirerek işlemiştir. Ayrıca Kıskanmak, Zeki Demirkubuz tarafından aynı isimle filme uyarlanmıştır. İyi okumalar ve iyi seyirler :)
KıskanmakNahid Sırrı Örik · Everest Yayınları · 20253,342 okunma