Puan vermedi·384 syf.····Okunma: 31 Temmuz 2025 16:26 Jean M. Twenge’in Ben Nesli (Generation Me) kitabı, özellikle 1970’lerin sonlarından itibaren doğan kuşakların önceki nesillere kıyasla daha özgürlükçü, bireyci ve özgüveni yüksek bir şekilde yetiştiğini ama bunun yanında tatminsizlik, yalnızlık ve kaygı gibi sorunlarla da boğuştuğunu ele alan psikolojik ve sosyolojik bir inceleme niteliğinde..
Kitapta Twenge, bireyselliğin ve “kendini ifade etmenin” modern toplumlarda en yüce değer haline gelmesinin sonuçlarını bilimsel verilerle destekleyerek inceliyor.. Bir yandan insanların eski kuşaklara kıyasla daha özgür, kendi hayatlarının kontrolünü daha fazla elinde tutan ve potansiyelini gerçekleştirme konusunda cesur olduklarını vurgularken; diğer yandan narsisizm, aşırı beklenti, tatminsizlik ve stresin de yaygınlaştığını ortaya koyuyor..
Edebi ve psikolojik açıdan bakıldığında kitap, modern insanın “özgürleşirken tutsaklaşması” paradoksunu çarpıcı şekilde gösteriyor.. Kendini gerçekleştirme yolculuğu bir anlam arayışına dönüşmek yerine çoğu zaman sonsuz bir haz ve başarı kovalamacasına sapabiliyor.. Twenge’in uyarısı, birey olmanın önemini inkâr etmeksizin, bunun sağlıklı sınırlar içinde kalmadığı takdirde insanı yalnızlaştıracağı yönünde..
Bu yönüyle Ben Nesli, özellikle kendi kuşağını anlamak isteyenler için hem bir ayna hem de bir uyarı niteliği taşıyor; çünkü kitap, özgüvenin ve bireyselliğin mutlaka mutluluk getirmediğini, aksine ruhsal boşluklar yaratabileceğini açıkça gösteriyor..
Velhasıl kelam okuyunuz efendim..!