Ademe Secde Etme
Hakkı Yılmaz (84:21 Onlara Kur'an okunduğunda boyun eğip, teslimiyet göstermiyorlar [1]. Dipnot [1] Kur'an'da "Secde" kavramının tanımlandığı ayetlerden en başlıcası 84:20-21-22. ayetlerdir. Açıkça görüldüğü üzere secde, ayetler okunduğunda veya okuduğumuzda inanip güvenmek ve yalana sarılmamaktır. Secde bir ritüel değildir, ritüelin bir parçası da değildir. Secde, başlı başına bir eylemdir. Secdenin bir vakti de yoktur. Her Kur'an okunduğunda secde edilmelidir. Secdeyi bir ritüelin parçası sayarak yere kapanmak olarak yorumlayanların, her Kur'an okunduğunda yere kapanmamaları ise, kendi içlerinde bir çelişkidir. Zira onlar, namazlarda ve Kur'an'da secde kelimesinin geçtiği ayetleri okuduklarında yere kapanıyorlar. Hem kavramı tahrif ediyorlar, hem de kavrama kendi yükledikleri anlama uymuyorlar. "Secde yere kapanmak ise, neden her Kur'an okunduğunda yere kapanmıyorsunuz?" sorusunun cevabını verene henüz rastlamadım. Kaynak: apacikkuran.com/sure/insikak ∆§∆ 7:11 Sizi oluşturduk, sonra size şekil verdik, sonra meleklere [doğal güçlere] Adem için secde edin [1] dedik. Hemen secde ettiler. Ancak iblis secde edenlerden olmadı. Dipnot [1] Doğadaki güçlerin bilgili insanın emrine verilmesi, insana boyun eğdirilmesi. Ayetteki bir diğer vurgu da, Adem'in ilk insan olmadığının kanıtlarından oluşudur. Zira, insan yaratılıyor, sonra şekil veriliyor, daha sonra meleklere, Adem için secde etmesi isteniyor. Ayetteki "Summe / sonra" kelimesi, bütün bunların belli süreçlerle gerçekleştiğini gösterir.) Kaynak: apacikkuran.com/sure/araf
Din
Abdullah Şiyar
Gövdesiz bitkiler ve ağaçlar, Allah'ın yasalarına boyun eğerler. Rahman Suresî 6 ~ Göklerde ve yeryüzünde olan kimselerin, güneşin, ayın, yıldızların, dağların, ağaçların, canlıların ve insanlardan bir çoğunun Allah'a secde ettiğine dikkat etmedin mi? Bir çoğunun da üzerine azap gerçekleşti. Allah, kimi küçük düşürürse, onu saygınlaştıracak hiç kimse yoktur. Allah, gerekli gördüğünü yapar. Hac Suresî 18 ~ Ey inanıp güvenenler! İlahlıkta ve rablikte Allah'ı birleyin, otoritesine boyun eğin, Rabbinize kulluk edin ve hayır yapın ki, başarıya ulaşabilesiniz. Hac Suresî 77