·368 syf.····Okunma: 31 Temmuz 2025 00:00 Hobbit✯✧.*☆—
4/5, 9/10
"Ne gariptir ki, sahip olunacak güzel hatırların ve yaşanacak güzel günlerin içeriğinde dinlenmeye pek bir şey bulunamaz; oysaki huzur kaçırıcı, ürpertici ve hatta dehşetengiz şeylerden son derece heyecanlı öyküler çıkarılabilir ve bunları anlatmak başlı başına bir marifettir."
"Hayat devam ettikçe daima bir umut ışığı vardır!"
Yerin içine oyulmuş bir delik ve orada yaşayan, uzun bir maceranın baş ismi olan Bilbo Baggins karakteri ile soluğu kesilmeyen bir maceraya çıkıyoruz. Kendisi rahatına pek bir düşkün Baggins. Öyle ki bir maceraya yanında 13 cüce ve bir büyücü ile çıkacağını öğrenince büyük şok geçiriyor.
Kitabın konusu yıllar önce Smaug isimli bir dev solucanın veya siz ejderha da diyebilirsiniz, cücelerin dağına ve altınlarına el koymasına karşı intikam duygusu besleyen cücelerin, onu yeniden almak istemesine dayanıyor.
Kitap boyunca cücelerin vasfı yok desem, yalan söylemiş olmam diye düşünüyorum. Özellikle sona doğru kimse Thorin'e tek bir laf etmeyip de Bilbo'nun oradan aşağı atılmasına dahi sessiz kalmaları beni epey sinirlendirdi. Elbette atılmadı ancak atılabilirdi? Bilbo'nun bu muameleyi hak ettiğini düşünmüyorum.
Cüceler gerçekten ama gerçekten altına düşkün, hırslı ama birçok zorlu göreve atılmaktan geri durup, hor gördükleri Baggins'i sürekli bu maceraların içine "Hırsız" diye atmalarına daha fazla dayanamadım ve onlara bir nefret beslemeye bile başlamış olabilirim.
Her şeye rağmen Bilbo'nun yolculuk boyunca zeki planları çok güzeldi. Olayların anlatılış şeklini de çok beğendim. Tolkien okumaya Hobbit ile başlamış olsam da Yüzüklerin Efendisi serisi ile tanıştım kendisi ile. Yüzüklerin Efendisi serisini de okumak istiyorum ancak yaz mevsiminde değil. Hobbit tamamen kış ya da sonbaharda, kalın kazaklar ve battaniyeler eşliğinde okunmalı. Ki aynısı Yüzüklerin Efendisi serisi için de geçerli.
Kitabın son 30-40 sayfası ne kadar az gibi duyulsa da bir savaş atlatıldı, anlaşmaya çalışıldı ve Bilbo evine döndü. Az ama öz ve yoğun sayfalardı.
Sevdiğim bir kitap oldu. Tüm meseleleri hobbit çözmese ve arada cüceler de kafasını çalıştırsaydı gerçekten çok sevebilirdim. Çözdükleri 2-3 olay ya vardır ya yoktur.
Uzun bir sürece yayılsa da okuma sürecim, aslında 5-6 kez başına geçerek sonlandırdığımı söylemek istiyorum. Filmlerini izlemek için sabırsızlanıyor olsam da bir süre cüceler ile denk gelmek istemiyorum. Teşekkürler.