2025 51. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2025 22:26
Evet, bıkmadan sıkılmadan bir Sanderson kitabıyla daha buradayız. Skyward, kendisiyle aynı ismi taşıyan dört kitaplık serinin ilk kitabı. İkinci ve üçüncü kitaptan sonra birkaç yan kitap çıkmış ama bildiğim kadarıyla Türkçe olarak basılmamış bu kitaplar. Bilim kurgu pek benim tarzım olan bir okuma olmadığı için Sanderson bile yazmış olsa çok hevesli başlamadım okumaya ama iyi ki okumuşum. Skyward, meçhul bir geçmiş sonucu insanlara ait bir uzay gemisinin Detritus isimli gezegene iniş yapması ve içindeki insanların burada koloniler halinde yaşayarak peşlerindeki Krell adını verdikleri uzaylılarla savaşarak ölüm kalım mücadelesi verdiği bir senaryoda geçiyor. Bu senaryoda da bize kötü bir şöhret altında büyüyen ve tek hayali babası gibi pilot olmak isteyen Spensa eşlik ediyor. Kitabın başlarındaki Spensa açıkçası beni korkuttu. 640 sayfa boyunca böyle bir karakter okuyacağımı düşünüp 'ben ne yaptım kendime' diye düşündüm ama Spensa gerçekten yapaylıktan uzak bir şekilde belki biraz kısa sürede yine de çok doğal bir şekilde olgunlaşıp büyüdü ve okuması çok keyifli bir karakter oldu. Üstelik sadece Spensa değil diğer karakterlerde de değişimler güzeldi. Sanderson her zamanki gibi bize okuması eğlenceli bir ekip ve zevkli yeni karakterler vermiş. Galiba bu karakterler arasında birçok kişinin favorisi M-Bot olsa da benim favorim Cobb oldu :). "Bazen kendimi bir öğretmen gibi hissetmiyorum. Daha çok, ağır silahları tekrar tekrar dolduran bir mühimmat eri gibi hissediyorum. Sizi bir topa tıkıyorum, sonra gökyüzüne fırlatıyorum, ardından bir top mermisi daha alıyorum..." (Cobb, 241) Kitap dili hafif, uzay ve pilotluk gibi konularda teknik kelimeler kullansa da oldukça açık. Belki biraz daha genç bir kurgu olsa da hikayemiz sırlara, gizemlere ve hüzne de ev sahipliği yapıyor. Detritus'ta yaşamın nasıl devam ettiği konusunda ise anlatım daha detaylı olabilirdi, akla tam yatmıyor. Bir de yazarımızı bu serisinde karakterleri feda etme konusunda daha gözü kara gördüğümü söyleyebilirim. Cosmere'e dahil olmaması ve genellikle esprili, bol aksiyonlu bir anlatımı tercih etmesiyle ilk kez Sanderson okuyacak biri için iyi bir tercih olabilir. Tabii ben de henüz tek kitabını okudum umarım kalan kitapları da bu hislerle okurum. "Beş dakika mola" dedi Cobb. "Herkes sakinleşsin ve kimse birbirini boğazlamasın. Öyle olunca çok fazla evrak işi çıkıyor başımıza" diye devam etti. (181) Sonradan eklenen bir güncelleme notu: Skyward serisine ait dört ana kitabı bitirmiş bulunmaktayım. Ara kitapların da çevrilmemesi ve serinin kalanının bana ilk kitabın verdiği hissi vermemesi sebebiyle artık çok da okunmaya değer bulmuyorum.
SkywardBrandon Sanderson · Dex Yayınevi · 2020158 okunma